Русия може да бъде спряна от участие на Олимпийските игри в Токио през следващата година. Това обяви генералният директор на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) - Юри Ганус. Той очаква и други наказания, включително ограничение за провеждането на международни състезания в Русия, изключване на руснаци от международни спортни федерации и глоби.

„Олимпийският отбор на Русия ще бъде възпрепятстван от пълноценно участие на Олимпийските игри в Токио. Мисля, че това ще се повтори и на Зимните игри в Китай“, каза Ганус в интервю за АФП.

Според него най-добрият възможен сценарий за Русия е допускането до Игрите „на определени атлети със специална покана“, както бе по време на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг миналата година.

Ако Русия бъде спряна от участие в Токио 2020, това означава, че и силните тенисисти на страната няма да могат да се борят за злaтото. Тази седмица стана ясен съставът на Сборная за Купа „Дейвис“

Даниил Медведев е голямата надежда на Русия за Мадрид, а и за Токио 2020. Първата ракета на Сборная е в топ форма в момента, а той ще поведе и останалите си съотборници: Карен Хачанов, Андрей Рубльов и Евгени Донской.

Даниил спечели последните 18 сета, които изигра, а това доведе до два поредни трофея – в Шанхай и в Санкт Петербург. По-рано през сезона вдигна титлата в Синсинати, което се оказа първото му Мастърс отличие. В САЩ се радваше на „лудо“ лято, което кулминира във финал на US Open.

Иначе скандалите с руските лекоатлети и антидопинговите ченгета започнаха през ноември 2015 г., когато експертна комисия от УАДА публикува доклад, в който бе доказано държавно участие в организацията и масовата употреба на допинг от руски спортисти. След серия от проверки, протести от руска страна, препроверки и нови убедителни доказателства националният отбор на Руската федерация по лека атлетика не бе допуснат на Олимпийските игри в Рио де Жанейро и в още няколко международни състезания.

През миналия месец Международната антидопингова агенция (УАДА) обяви, че ще разследва „несъответствия“ в лабораторните данни, осигурени от Русия, което повдигна вероятността за нова забрана./tenniskafe