Двукратната шампионка от Големия шлем Симона Халеп (Румъния) преминава във втората седмица на Откритото първенство на Австралия за пета поредна година. Поставената под номер 14 в схемата на турнира Халеп преодоля с 6:2, 6:1 Данка Ковинич, намираща се на 98-о място в ранглистата на УТА, но пък елиминирала шампионката от Ю Ес Оупън 2021 Ема Радукану в предишния кръг. За Ковинич това беше първо участие в третия кръг на Голям шлем.

Gulliver/GettyImages
34 снимки

От друга страна, Халеп показа целия си опит, който има на най-високо ниво, където е печелила Ролан Гарос 2018 и Уимбълдън 2019, както и един загубен финал в Австралия през 2018-а година от Каролин Возняцки.

Следващата й съперничка е французойката Ализе Корне, която отбеляза 32-ия си рожден ден с победа 4:6, 6:4, 6:2 над 29-ата в схемата Тамара Зиданшек, полуфиналист от Ролан Гарос 2021.

Напред продължава и номер 2 в женската схема Арина Сабаленка, която също в три сета премина през номер 31 Маркета Вондроушова с 4:6, 6:3, 6:1. Срещата обаче започна ужасяващо за Сабаленка с две двойни грешки и пробив в сервиса. Но въпреки сходния сценарий с мача си от предишния кръг, сега Сабаленка спря двойните грешки на 10, което й даде възможност да атакува в края на втората и третата част.

Gulliver/GettyImages
85 снимки

В следващия кръг тя ще играе със 115-ата Кая Канепи (Естония), елиминирала представителката на домакините и участваща с уайлд-карт Мадисън Инглиш с 2:6, 6:2, 6:0. Канепи е достигала четвъртфинал в Големия шлем шест пъти, но на нито един от турнирите не е успяла да мине едно стъпало по-напред.

В друга среща от третия кръг при жените 27-ата в решетката Даниъл Колинс (САЩ) прекърши 19-годишната Клара Тоусън с 4:6, 6:4, 7:5 след като изоставаше със сет и започна със загубен сервис втория сет. Тоусън може да се гордее с факта, че беше последната останала тийнейджърка в женската схема.

За час и 12 минути белгийката Елизе Мертенс, номер 26 в ранглистата на УТА, победи 33-годишната китайка Чжън Шуай с 6:2, 6:2. В първия сет Мертенс направи три пробива, а във втория два и от втори мач-пойнт затвори срещата.