Индиецът Рохан Бопана и австралиецът Матю Ебдън спечелиха титлата на двойки мъже на Откритото първенство на Австралия по тенис. Двамата победиха на финала италианците Симоне Болели и Андреа Вавасори със 7:6(0), 7:5 за час и 40 минути.
 
Вторите поставени в схемата Бопана и Ебдън легнаха на корта, след като надвиха своите италиански съперници, преди да се поклонят на публиката на "Род Лейвър Арина".

Рохан Бопана

източник: Gulliver/GettyImages

Бопана става най-възрастният мъж на 43 години, спечелил титла от Големия шлем. Индиецът най-накрая вкуси успеха в Австралия в своето 17-о поредно участие в турнира, след като загуби финала на смесени двойки миналата година и през 2018-а.
 
"Възрастта наистина дори не е само цифра за този човек. Той е млад по сърце, той е шампион, той е войн. Бори се здраво до мен през цялата изминала година", каза Ебдън.
 
"Това не би било възможно, ако нямах този фантастичен партньор до себе си", заяви пък Бопана.
 
Болели и Вавасори играха абсолютно равностойно. В първия сет двамата загубиха тайбрека с 0:7, а във втората част допуснаха пробив в 11-ия гейм, което се оказа решаващо.
 
 
Това е първата голяма победа за двамата, след като те загубиха миналогодишния финал на Откритото първенство на САЩ.  Бопана ще бъде номер 1 в света на двойки, когато класацията се актуализира в понеделник, а Ебдън ще се изкачи до второто място.
 
Австралиецът спечели титлата на смесени двойки през 2013-а в Мелбърн и "Уимбълдън" на двойки мъже през 2022-а, а загуби на финала на двойки мъже в Австралия същата година. Бопана стана шампион на смесени двойки на "Ролан Гарос" през 2017-а.
 
Вавасори игра за първи път на финал на турнир от Големия Шлем, докато Болели взе трофея на двойки мъже в Австралия през 2015 година./БТА