България ще се кандидатира за домакинство на Младежки зимни олимпийски игри. Това заяви президентът на Република България Румен Радев, който днес гостува в зимния ни курорт Банско за слалома от Световната купа по ски-алпийски дисциплини.

Държавният глава изгледа отблизо карането на Алберт Попов, който даде 22-о време в първия манш, преди състезанието първо да бъде прекъснато, а след това и отменено заради лошите метеоролигични условия.

"Днес имаме много ползотворни разговори с общинското ръководство и кмета на Банско, и най-вече с президента на Федерацията по ски и сноуборд. След малко се връщам, продължаваме разговорите с президента, но амбицията е догодина пак да има кръг от Световната купа. Имам покана и от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Знаете, че с него имаме много близки отношения, няколко пъти посещава България, виждаме се с него в чужбина по различни форуми", започна Радев.

"Амбицията е, аз ще го посетя в най-скоро време, имам такава покана - България да заяви кандидатура за Младежки зимни олимпийски игри. Мисля, че вече имаме потенциала, най-важното имаме подготвени хора. Защото това, което чувам от президента на Международната федерация по ски е, че нашите експерти, които организират това състезание, подготвят пистите, са на едно световно ниво. Мисля, че с базата, която сме изградили тук в Банско, в София, изобщо България, страната ни може и заслужава да бъде център на едно такова световно събитие и ние ще работим това да се случи", категоричен бе президентът на България.