Според националния селекционер Борислав Иванов победата над Серап Йозчелик е била ключова по пътя към олимпийската титла в каратето на Ивет Горанова. Нашето момиче се справи с тази съперничка с 5:1 във втория си двубой от груповата фаза. Йозчелик е на 33 години.

„Туркинята беше фаворитка“, посочи Боби Иванов пред „Мач Телеграф“.

„Щом я би, за нас вече изглеждаше, че нищо не може да я спре. Така и стана. Дисциплината и скромността са в основата на всичко това. Те се възпитават от нашето бойно изкуство. Другият аспект е екипната работа. Ние сме няколко национални треньори, аз заемам поста на селекционер. Един от равноправните наставници в представителния ни тим е Ангел Ленков, личният треньор на Ивет. Наистина няма как дългогодишният труд и лишенията да не дадат резултат. Тези четири часа, в които Горанова стигна до златото, са проекция на целия й живот и цялото й старание“, каза още Иванов.

6 снимки

За олимпийската си титла Ивет Горанова ще получи 250 000 лева, или четвърт милион от държавата, от държавата. Преди нея най-много от XXXII летни олимпийски игри заработи Антоанета Костадинова, която спечели 240 000 лв. - 200 хиляди за среброто си в спортната стрелба от 10 метра с пистолет, а останалите – за четвъртото си място в надпреварата от дистанция 25 м.

Поне 200 000 си осигури и Стойка Кръстева, която утре сутринта по българско време ще се бие с туркинята Бусе Наз Чакъроглу на финала на боксовия женски турнир в категория до 51 кг. По 150 000 се полагат на бронзовите ни боркини Тайбе Юсеин и Евелина Николова.