Олимпийският шампион в мъжкия баскетбол САЩ победи с 95:81 (19:21, 24:22, 26:20, 26:18) световния шампион Испания и се класира за полуфиналите на Олимпийските игри в Токио.

Американците преминаха през кризисен момент в средата на втората четвърт, в който изоставаха с 10 точки и успяха да оцелеят въпреки невероятния мач на плеймейкъра на испанците Рики Рубио, който вкара 38 точки.

Срещата в "Сайтама Супер Арена", която беше очаквана с огромен интерес, тъй като противопостави двата най-силни отбора в света за последните 15 години, започна по-добре за европейския състав. Испания водеше с 21:19 след края на първата четвърт, а отличната игра в защита на "Ла Фурия" и огромното ръстово превъзходство в подкошието позволи на световните шампиони да дръпнат с 39:29.

В последните 3 минути на първото полувреме американският отбор показа признаци на пробуждане и най-вече чрез Кевин Дюрант успя да стопи пасива си и да изравни за 43:43 на почивката.

На почивката треньорският щаб на американците, оглавяван от Грег Попович внесе нужните промени и това направи играта на олимпийските шампиони много по-бърза и комбинативна. Американците не спираха да движат топката по периферията, което им създаде много възможности за стрелби от чисти позиции. Серия от 18:2 точки в средата на третата четвърт изведе САЩ напред с 65:49 и макар Испания да съкрати изоставането си до 6 точки до края на четвъртината благодарение на силното включване на Рубио, беше ясно, че обрат е малко вероятен.

В последната част класата на американците свърши своята работа и те не само успяха да запазят преднината си, но и да увеличат.

Кевин Дюрант бе най-резултатен за американците с 29 точки. 13 прибави Джейсън Тейтъм, с 12 завърши Джру Холидей, а Деймиън Лилард и Зак ЛаВийн също достигнаха двуцифрен актив. За Испания Рубио бе над всички с 38 точки. Още 16 прибави Сергио Родригес, а с 10 остана Уили Ернангомес.

41-годишният Пау Гасол, за когото това най-вероятно бе последният мач с екипа на Испания, не успя да се разпише за 6 минути игра, а с 0 точки приключи и брат му Марк Гасол, което страшно много попречи на испанците. За полуфиналите на олимпийския турнир се класира и пълният дебютант Словения.

Европейските шампиони се наложиха без особени затруднения над Германия с 94:70 (25:14, 19:23, 22:17, 28:16) в ранния мач от програмата.

Словения отвори двуцифрена разлика още в края на първата четвърт и до края на мача Германия не бе в състояние да застраши лидерството на съперника си.

Зоран Драгич бе най-резултатен за Словения с 27 точки, а Лука Дончич остана на косъм от "трипъл-дабъл" с 20 точки, 8 борби и 11 асистенции. За Дончич това е победа номер 17 в 17 мача с екипа на националния тим на Словения.

Майк Тоби завърши с "дабъл-дабъл" от 13 точки и 11 борби за победителите, докато за Германия Маодо Ло бе най-резултатен с 11 точки.

По-късно днес са другите два четвъртфинала в мъжката програма, които противопоставят Италия на Франция и Австралия на Аржентина.

В полуфиналите Словения очаква един измежду Италия и Франция, докато САЩ ще срещне Аржентина или Австралия.