Националният ансамбъл по художествена гимнастика и неговият треньор Весела Димитрова получиха отличията си за отбор и треньор номер 1 на месец август в традиционната анкета на Пресклуб България. Златните ни момичета и тяхната треньорка бяха отличени без гласуване в анкетата, след като спечелиха олимпийската титла на Игрите в Токио миналият месец.

Ерика Зафирова, Симоня Дянкова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Лаура Траатс (която не присъстваше на церемонията) споделиха, че сега основният им фокус е Световното първенство в Япония следващият месец, което ще бъде последното състезание в кариерата им.

"Нашата мечта беше олимпийското злато. Ще сме много щастливи, ако успеем да сбъднем другата ни по-малка мечта - световната титла, която все още нямаме, но дори и да не се получи, ще бъдем много щастливи", сподели капитанът на ансамбъла Симона Дянкова.

"Ще дадем всичко от себе си да се представим по най-добрия начин. Това ще ни направи най-щастливи, да дадем всичко от себе си и всичко да се получи", допълни Зафирова.

БОК, Костадин Андонов – Start-Photo
99 снимки

"Ще се постараем да изиграем съчетанията си, както не успяхме на Олимпиадата, да направим всичко, някои неща на Олимпиадата не се получиха, за които ние си знаем. На Световното ще се опитаме да ги направим на 100 процента и това да е нашият финален удар", коментира Радуканова.

"Щастливи сме, че Олимпиадата не беше последното ни състезание, защото щеше да има още по-голямо напрежение и тежест върху самото състезание. Щастливи сме, че отново ще се върнем в Япония и аз лично се надявам да спечелим абсолютната световна титла", каза Кирякова.

Златните ни медалистки от Токио разкриха, че имат планове за професионално развитие след края на кариерата си, но към момента са концентрирани изцяло върху Световното първенство.

"Всяко състезание само по себе си е отделно и доста специфично като състезание, така че Световното първенство ще бъде съвсем отделно състезание, на което трябва да дадем максимума. Мисля, че борбата ще бъде жестока, тъй като руският отбор ще иска реванш, много съм щастлива, че момичетата по тяхна инициатива поискаха още да увеличат трудността и на двете съчетания. Надявам се последното им състезание да бъде най-щастливото им за годината", заяви Весела Димитрова.

Тя разкри, че вече е подбрала 12 момичета за следващия национален ансамбъл, който Димитрова ще води в олимпийския цикъл до игрите в Париж през 2024 година, като предстои броят на гимнастичките да бъде редуциран до 10, за да разполага треньорката с два отбора, които да върти.

Световното първенство по художествена гимнастика ще се проведе от 27 до 31 октомври в Китакюшу, Япония. 


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.