Мария Гроздева не успя да се класира за финала на 10 метра пистолет на олимпийския турнир по спортна стрелба в Токио. 49-годишната Гроздева, която е трикратна олимпийска бронзова медалиста в тази дисциплина, завърши на 43-о място в квалификациите.

Както е известно вече, другата българка Антоанета Костадинова се окичи със сребърния медал и донесе първо отличие на страната ни от Игрите в Токио.

„Тренировки, подготовка, всичко, пробни - уникално. Чувствах се много добре до момента, в който не казаха: „Старт“. Може би голямо желание, подгоних резултат и аз не знам какво, въпреки че в моята глава е друго. Но то едно мислиш, друго се случва. При стрелбата винаги става нещо непредвидено. Толкова години, но не мога да си го обясня как се появяват тази състояния. Както и да е, не успях. Радостната новина е, че Костадинова е във финал с много хубав резултат. Стискаме й палци. Само преди месец на Световната купа в Осиек тя взе златен медал, така че се надяваме много днес да е много щастлив ден за България и за нея“, заяви Гроздева, преди финала, в който Костадинова завърши на второ място.

57 снимки

„Хубавите ми тренировки ме подведоха, много добри резултати направих. Аз принципно нямах такава нагласа да гоня нещо. Постоянно си повтарях, че това ми е последен старт в тази дисциплина, да го направя за удоволствие, по начин, по който на мен да ми е приятно. Но изглежда, че тези хубави резултати от последните три дни, включително и днес на пробните, ме подведоха, че мога и че не е невъзможно да повторя постиженията си от вчера или онзи ден. Имах 583 с три осмици, вчера стрелях 578 с една осмица. Но тренировката не е като състезанието. Но това е мисленето, всичко е от главата. Бях готова, но когато главата се обърка - край. В първата серия имах две или три осмици, във втората - също. Аз дори не мога да си преброя осмиците днес. Трагедия. През цялото време не ми заставаше добре пистолета, че да мога да пусна изстрела. Оттам дойде страхът. Сложно е в стрелбата“, коментира още българката.

Гроздева обяви, че последният старт в състезателната ѝ кариера ще бъде на 25 метра малокалибрен пистолет на 30 юли в японската столица, след което ще спре с активния спорт.

„Дано да не ми е такова състоянието на малокалибрения пистолет и там да се получат нещата. Обикновено става така, че когато в едната дисциплина не се получи, в другата нещата се случват“, каза Гроздева.