Българската състезателка по спортна стрелба Антоанета Костадинова спечели първото отличие от планетарно ниво за себе си, след като стигна второто място при стрелбата на 10 метра. За огромно наше съжаление българката преклони глава пред участничастката от руския олимпийски комитет Виталина Патарашкина, за да се сдобие с първи медал в спортната стрелба от 2004-а година насам, който е сребърен.

57 снимки

Усилията и методичната работа на Антоанета Костадинова и нейният треньор даде резултат, с което България заслужи своя медал, макар да остана горчивина заради пропуска за златото. Родената в Търговище стрелкиня водеше до самия край от надпреварата, ала Патарашкина с последния си изстрел триумфира в състезанието между двете.

След 17 години насам в този спорт българката преодоля квалификациите с шести резултат, а във финала водеше до последния изстрел, но беше изпреварена от представителката на РОК Виталина Бацарашкина. Рускинята събра общ сбор от 240,3 точки, което е олимпийски рекорд, и заслужи златния медал. Костадинова остана на 0,9 точки след нея, а трета се нареди китайката Рансин Дзян с 218,0 точки. В последните три стрелби представителката на руския комитет Патарашкина представи достатъчно добри стрелби, за да донесе златния медал за нея.

Това за българката Костадинова е първи медал в третото ѝ участие на Олимпийски игри. 35-годишната състезателка от Търговище има осмо място от Игрите в Бразилия през 2016 година и девето от Игрите в Лондон през 2012 година.