Съвсем разбираемо спортните събития са любимо хоби на много хора. Те носят неповторими емоции и незабравими моменти. Моменти, които могат да се споделят, преживяват и увековечат през обектива на вашия смартфон. Днес ще ви разкажем за Sony Xperia XZ - един модел, който разполага с всичко необходимо на запален почитател на спорта и ще издържи на натоварванията. Ето 5 неща, които ще се харесат на спортните фенове.

Голям дисплей

Следенето на спортни събития е свързано с гледане на много видео, а за това си трябва хубав и голям дисплей. Xperia XZ1 разполага с 5.2-инчов Full HD дисплей, който използва технологии, познати и развити от телевизорите BRAVIA на Sony. Сред тях са HDR, TRILUMINOS Display for Mobile и X-Reality for mobile. Освен това екранът има и режим за динамично подобряване на контраста. Накратко, всичко това означава, че картината ще изглежда чудесно, като ще се виждат и най-малките подробности. Дисплеят се справя добре и с динамичните кадри, които изобилстват при спортните прояви.

Камера с усет към динамиката

Правенето на снимки по време на играта също е задължителна част от наслаждаването на мач или състезание. Спортът е доста специфична категория във фотографията и има своите особености заради динамиката. Xperia XZ1 разполага с иновативната Motion Eye камера, която е съобразена с това. Тя използва опита на Sony в сериите фотоапарати α и Cyber-shot.

Основната камера на телефона е 19МР камера със сензор Exmor RS с вградена памет и оптимизация именно при снимане на движещи се хора и обекти. Камерата предлага специален режим Autofocus burst, който прави серия последователни снимки, като през цялото време запазва фокуса върху тях. Системата може да поддържа и буфер, т.е. когато засече движение, прави 4 предварителни кадъра преди още да е натиснат бутонът за снимане.

Разбира се, понякога снимките не са достатъчни. XZ1 може да снима и видео с 4K резолюция. Камерата може да записва и видео с 960 кад/сек, което позволява създаването на красиви клипове на забавен каданс. На разположение е и 5-осево стабилизиране на изображението SteadyShot.

Хардуерът, който обича да „спортува”

XZ1 е телефон, който не се притеснява от натоварването. Моделът използва 8-ядрения процесор Qualcomm Snapdragon 835, който гарантира оптимизирана графична работа и подобрения в разхода на енергия. Смартфонът ще се справя лесно с динамични приложения за следене на резултати, видео съдържание и разбира се, спортните игри. Всъщност, XZ1 има и функция PS4 Remote Play, която позволява игра от домашния PlayStation 4 на екрана на телефона или да го използвате като джойстик.

За скоростта на връзката се грижи вграденият X16 LTE модем с до 1Gbps теглене на данни през LTE мрежа, стига, самата мрежа да го позволява. Бързата комуникация е осигурена и през USB 3.1.

Атрактивни новости

Друга иновация в XZ1 е функцията 3D Creator. Тя позволява на телефона да сканира и създава 3D изображения на обекти в рамките на минута. Има няколко режима на работа: сканиране на глава, сканиране на лице, сканиране на храна и на свободни форми. Готовите изображения могат да се споделят като 3D стикери, в социални мрежи или дори да се принтират чрез 3D принтер.

XZ1 е снабден с достатъчно мощна батерия, която да издържа на нормално натоварване през целия дян. За още по-дълга работа е наличен режимът Smart Stamina, който оптимизира ресурсите, когато натоварването е по-голямо. Системите Battery Care и Qnovo Adaptive Charging пък се грижат за цялостния живот на батерията, като я съхраняват за по-дълго в оптимална форма.

Облечен в здрава екипировка

И най-добре подготвеният спортист се нуждае от качествена екипировка, за да се представи максимално добре. Xperia XZ1 има водо- и прахоустойчив корпус, който позволява работа с устройството и при по-тежки условия. Снимането на мач по време на дъжд например няма да е никакъв проблем. Дисплеят е защитен от стъклено покритие Gorilla Glass 5. То ще го предпазва от надрасквания и повреди при изпускане.

XZ1 има и сензор за пръстов отпечатък, чрез който да защитава данните в телефона от нежелан достъп. Същевременно, устройството е винаги на разположение на своя собственик само с едно докосване.