Лятото вече е на прага и чука на врата, а вашето тяло все още не е това, което искате да представлява? Нуждаете се от подготовка, но нямате възможност да тренирате на специализирано място за целта? Освен в залата, може да използвате силната си мотивация и в домашни условия. За целта са ви необходими правилните фитнес уреди, които ще бъдат толкова ефективни вкъщи, колкото и в залата. Но кои са те?

Защо да тренирате с фитнес уреди у дома?

Тренировките в домашни условия са все по-често срещани. Дали поради неудобна локация на залата или невъзможност за посещаване, този начин за подобряване на физиката добива значителна популярност. Предимствата на този избор за коригиране на недостатъците, са:

  • сами избирате времето – докато тренировките в зала трябва да бъдат съобразени с работни и почивни дни, тези вкъщи са напълно достъпни по всяко време на денонощието;

  • удобно място – не всеки е облагодетелстван да живее в близост до тренировъчен център. Когато тренирате вкъщи, няма да ви се налага да сменяте градски транспорт или да шофирате. Всичко необходимо се намира на една ръка разстояние;

  • хигиенично е – независимо от това колко е поддържан един спортен център, все пак съчетавате своето усърдие с това на други хора. При съвместната употреба на спортно оборудване, може да възникне и опасност от разпространение на бактерии. Когато използвате самостоятелно своите фитнес уреди у дома, е по-хигиенично и безопасно;

  • не се съобразявате с никого – случвало ви се е да посещавате спортния център в пикови часове? Повечето фитнес уреди са заети, трябва да се изчаквате с другите трениращи и това ви забавя значително. Или пък не обичате да бъдете наблюдавани при изпълнение на упражненията в тренировката ви? С имплементиране на залата в домашни условия, ще бъдете на спокойствие и ще се чувствате комфортно.

От Спортен склад напомнят, че за извършване на редовни и пълноценни тренировки се нуждаете както от мотивация, така и от място, на което се чувствате удобно да дадете най-доброто от себе си.

Фитнес уреди за кардио у дома

Ако искате да намалите телесното си тегло, освен балансирано хранене и калориен дефицит, вие ще се нуждаете още и от физическа активност, която да изгаря приетите калории. Трудно може да постигнете това у дома, без наличието на правилните уреди.

Бягащата пътека е сред най-популярните приспособления за кардио, която може да бъде открита във всеки един спортен център. Причините се коренят в това, че бягането е аеробно упражнение, което дава висока ефективност в процеса по отслабване и стягане. Алтернатива на бягането на открито, която ви дава възможност да практикувате кардио упражненията си по всяко време на денонощието, без да се съобразявате от атмосферните условия. Освен това, докато използвате бягащата пътека, вие упражнявате и натоварвате цялото тяло равномерно. Може да избирате интензивността – дали да практикувате спринтове или бързо ходене. Има възможност и за контрол върху наклона. По този начин, ще прецените коя мускулна група да натоварите повече. 

Друг вариант, който е често срещан, е велоергометърът. Може да наблегнете на долната част от тялото, което е желан ефект при голям процент от дамите. За кардио у дома може да се доверите още на степер или кростренажор.

Фитнес уреди за коремни преси у дома

Кой не иска перфектна коремна преса? Може да се постигне и в домашни условия. Необходими са ви правилните уреди. Заложете на специални фитнес уреди за коремни преси, лост за набиране, колело или мултифункционални приспособления. Така ще разнообразите стандартните упражнения, както и ще постигнете отлични резултати, натоварвайки различните мускулни групи за постигане на мечтаната фигура. Пейките за хиперекстензии са сред най-популярните предложения в магазините за спортно оборудване.

Фитнес уреди за силови тренировки у дома

За постигане на стегнато и изваяно тяло, е почти невъзможно да не използвате и силови упражнения, с които да оформите мускулатурата. С фитнес уредите, които ще използвате у дома, имате възможност да постигнете отличния баланс. Може да заложите на:

  1. Комбинирани модели – предимствата им са много, което ги прави все по-предпочитани сред трениращите у дома. Комбинираните фитнес приспособления позволяват съчението на множество упражнения, натоварване на различните мускулни групи и спестяване на средства за закупуването на приспособленията с единично приложение отделно. Освен това, избирайки комбиниран вариант, вие залагате на практичността и функционалността, защото оптимизирате свободното пространство.

  2. Лежанки – може да заложите на мултифункционален модел, който включва допълнителни лостове, дискове с тежести и приспособления, които ще ви дадат възможност да тренирате и краката си. Тяхната максимална товаримост е висока, а конструкцията им е солидна, което прави този тип тренировъчни приспособления безопасни за домашна употреба.

  3. Тренажори – тренировките за гръб са едни от най-важните и трябва да наблегнете на тях, независимо дали тренирате в залата, или у дома. Гребните тренажори предлагат ефективно натоварване на цялото тяло, ергономични и удобни седалки, както и силна и безопасна конструкция.

Не забравяйте и за тежестите, без които ефективното използване на тренировъчните приспособления вкъщи би било труднопостижимо. Помощните средства, като дъмбели, ластици, пудовки и други, ви дават възможност да натоварвате правилно мускулните групи и да изваяте тялото си.

Съвети от специалисти при избор на фитнес уреди за дома

Специалистите съветват да се обърнете към реномирани онлайн и физически магазини, за да бъдете сигурни в качеството на новите си придобивки. Безопасността винаги е на първо място.

Като втори съвет, който е важен за експлоатационния живот на закупените устройства, както и вашата безопасност при изпълнение на тренировъчните ви програми, е да съобразите вашето тегло при покупка. На всеки модел е посочено максималното тегло в килограми, което не е препоръчително да се надскача.

Обърнете внимание и на функционалността. Ако се нуждаете от няколко специфични модела за изпълнение на програмата си, проверете за комбинирани варианти с мултифункционално приложение, които ще ви спестят финанси и пространство вкъщи.