Заварени детайли и тяхното шлайфане

Процесът на шлайфане на детайли определено е специфичен и зависещ от различни параметри. Този етап от производството определя финалния външен вид и качеството на крайния продукт, който може да бъде например кутия и шаси от ламарина, метален детайл с видими заваръчни шевове, конструкция от заварен профил и т.н. За да може един оператор да извърши ръчно шлайфане на даден продукт, той трябва да има добри умения, много сериозна прецизност и разбира се – контрол.

Качеството на продуктите, преминали ръчно шлайфане, може да бъде повлияно от различни фактори, като например:

· Абразивен материал и неговото качество;

· Силата на натиск по време на шлайфане;

· Продължителността на шлайфането;

· Ъгълът на шлайфащия материал;

· Скоростта с която шлайфащия материал се движи;

· Компенсация при различия в детайла.

Шлайфане на заварени детайли – вече роботизирано

За щастие, въпросният процес може да бъде и превърнат в роботизирано шлайфане. Това е решението на много проблеми, като например:

· Повтаряемо високо качество и еднаквост на детайлите дори при серийна работа;

· Висока производителност без персонал;;

· Оптимизиран цикъл на обработка и висока скорост на работа;

· По-ниски разходи поради намалена консумация на абразиви;

· По-добра работна среда.

Най-общо, решенията за роботизирано шлайфане са два: при които детайлът се подава към шлайфащия модул или такива, при които шлайфащия модул се подава към изделието. Решението е строго индивидуално, но най- често зависи от размерите и теглото на детайлите, както и на нужния шлайфащ модул и финиш на изделията.

Трудности, които могат да бъдат срещнати по време на роботизираното шлайфане са:

· Промени в толерансите на детайлите при предходните обработки.. Препоръчително е детайлите, които ще се шлайфат роботизирано, вече да са заварени от роботизирано с цел пълна еднаквост.

· Точното дефиниране на времето за шлайфане, натиска и скоростта на придвижване на детайла и темпа на износване на абразива;

· Позиция и ъгъл на подаване на детайла;

· Правилен подбор на екипировка като позиционери за различните детайли и дизайн на подходящ грипер;

· Индивидуално програмиране за всеки детайл.

Роботизирано шлайфане – решение, имплементирано в процесите на ДеБулКо ООД

Една от основните цели на ДеБулКо е да предоставя на своите клиенти винаги най-новите иновации в технологиите и производството. Именно благодарение на тази цел ние предлагаме на своите клиенти високо качество, много добра цена и бързо изпълнение на заявките. След като успешно интегрирахме заваръчни роботизирани клетки в процесите на работа, продължението, което се очакваше бе да инвестираме в роботизирана клетка за шлайфане на детайли.

Универсалното решение, включващо робот Фанук с товаримост 170 кг и двулентов шлайфащ модул бе избрано. Системата дава възможност за шлайфане на детайли до 3000 мм, които имат дори по-сложна форма. Благодарение на двете ленти, са възможни постигане на два различни финиша на обработка в един цикъл, както и грубо и фино шлайфане на детайл. Добрата концепция дава възможност за непрекъсваема работа, тъй като автономно извършва взимането на детайл от робота, неговата обработка, оставянето и взимането на следващия детайл.

Резултатът от въвеждането на това решение е ясен – производителността е увеличена, качеството и еднаквостта на продуктите е много по-добро, а разходите за консумативи са минимизирани. Освен това работната среда е подобрена и сроковете на доставка са по-кратки.

Ако желаете да научите повече за нашите услуги, свържете се с нас на тел. +359888703887 или ни изпратете запитване на info@debulco.bg