За най-заможната прослойка от световното население кризите или нямат значение, или дори увеличават богатството й – това е истина, доказала се през годините. Затова и не е никак изненадващ факта, че през последните години, докато автомобилният сектор в частност и светът като цяло са разтърсвани от тежки кризи с разнообразен характер, производителите на луксозни стоки, включително премиум автомобили, бележат рекордни печалби. Посетителите на автомобилното изложение в София, което отваря врати на 3 юни в столичния Интер Еспо Център, ще имат привилегията да видят на живо многобройни премиери на луксозни модели, които демонстрират нагледно най-доброто, на което е способна съвременната автомобилна индустрия.
 
От BMW са подготвили няколко изненади за българската публика, една от които е основно обновената Серия 8 – един от най-благородните представители в гамата на баварския производител. „Осмицата” се предлага на пазара с три изпълнения на каросерията – купе, кабриолет и купе с четири врати с означението Gran Coupe. За задвижването на модела отговарят динамични и ефективни редови шестцилиндрови и V-образни осемцилиндрови мотори, като най-мощният модел е расовият спортист M8 с мощност до 625 конски сили. Друга премиера на щанда на BMW ще бъде новият екстравагантен електрически SUV модел iX в най-мощното си изпълнение M60, което разполага с 619 к.с. и 1015 Нм, ускорява за 3,8 секунди от място до сто километра в час и изминава 566 км с едно зареждане на батерията според нормите WLTP. Редом с iX M60 ще може да бъде видян и i4 M50 – един не по-малко впечатляващ електромобил с динамичен дух.

Автомобилен салон 2022

Audi от своя страна ще покажат обновения си флагман – луксозната лимузина A8, която може да бъде поръчана с 6- или 8-цилиндрови двигатели, има версия с plug-in хибридно задвижване, както и спортно-елегантен топмодел в лицето на S8 (какъвто именно ще бъде експонатът на щанда), задвижван от V8 с 571 к.с. За тези, които искат да имат още повече място на задните места, се предлага и вариант с удължено междуосие. Други доста интересни новости, които марката ще покаже пред публика на изложението, са дело на Audi Sport – марката с четирите пръстена на емблемата ще извади компактните спортисти RS 3 и RS Q3, задвижвани от култовия бензинов петцилиндров турбодвигател на компанията, носител на редица отличия. 

Автомобилен салон 2022

При Mercedes акцентът ще бъде поставен върху един от представителите на електрическата гама на марката, като кой точно ще бъде той за момента се пази в тайна. Иначе посетителите със сигурност ще останат впечатлени също така от луксозния характер на превърналата се в еталон за своя сегмент S-класа, която ще бъде представена в изпълнение S 580 с осемцилиндров бензинов двигател, както и от внушителния по размер и мощност SUV модел Mercedes-AMG GLS 63, чийто битурбо „осмак” разполага с 612 к.с. и 850 Нм, достатъчни да ускорят тежкия мастодонт за едва 4,2 секунди от 0 до 100 километра в час.  
 
Новото поколение на един от най-луксозните SUV модели на планетата – Range Rover, извeстен още като „Императора”, несъмнено ще бъде една от звездите на щанда на „Мото-Пфое”.