Да, Световното първенство по футбол в Катар бе събитие, очаквано от милиони привърженици на Красивата игра, но след мача за историята между Аржентина и Франция, е време да насочим погледите си към второто най-интересно футболно събитие – Шампионската лига и значението, което Мондиал 2023 ще изиграе върху най-комерсиалния турнир в Света.

Влиянието на Световното първенство върху Шампионската лига

Приблизително едномесечната заетост, която футболистите имаха със своите национални гарнитури, тотално пренареди плановете на клубните треньори както в местните първенства, така и в Шампионската лига.

Ако искате да разберете по какъв начин Световното първенство играе роля върху Шампионската лига сред спортистите, някои от причините са :

  • Физическа форма
  • Игрово време
  • Нови фаворити и мотивация

Липсата на игрови минути може да е ключова

Със сигурност дори играчите, получили много малко игрово време на Световното първенство по футбол, са щастливи, че са имали шанса да представляват своята държава в най-престижния турнир, но малкият брой минути е предпоставка за лоша форма.

Играчи като Кингсли Коман, Лаутаро Мартинез, Трент Алекзандър Арнолд и Родриго получиха твърде малко време да разкрият своя потенциал и това със сигурност ще се отрази на представянето им в Шампионска лига.

Физическата форма, травми и проблеми пред клубните треньори

На другата крайност пък стоят играчите, чиято енергия бе изцедена до последна капка. Най-засегнати по тази графа ще са „Принцовете“ от Париж, тъй като две от звездите на отбора, Лионел Меси и Килиан Мбапе, стигнаха до самия финал, където 120-минутна битка реши всичко в полза на „гаучосите“.

Отборите с повече играчи на Световното като ПСЖ, Барселона, Реал Мадрид и Манчестър Сити останаха най-засегнати от натоварения график на Мондиала и тепърва ще разберем в каква кондиция се намират футболистите, завърнали се от Катар.

Със сигурност грандовете ще искат своите звезди да се намират в топ форма, тъй като жребият в Шампионската лига бе безмилостен, изправяйки някои от най-големите имена на Стария континент един срещу друг:

  • Ливърпул – Реал Мадрид
  • ПСЖ – Байерн Мюнхен
  • Милан – Тотнъм

Нови фаворити в Шампионската лига

Както вече споменахме, комбинацията от контузени и уморени играчи и такива с малко игрови минути може да бъде убийствена за някои от отборите. Ако трябва да излъчим един отбор, който бе най-засегнат от влиянието на Световното първенство, то това определено е ПСЖ.

Килиан Мбапе и Лионел Меси станаха двама от играчите с най-много игрови минути на Мондиала, Неймар също стигна до четвъртфинален сблъсък с Хърватия, но преди това бе контузен след брутален шпагат на Никола Миленкович в мача срещу Сърбия, а вездесъщият Ашраф Хакими изигра пълен брой минути на Световното след като Мароко достигна до мач за трето място.

Да, играчи като Лука Модрич от Реал Мадрид и Ричарлисон от Тотнъм са единични случаи на уморени футболисти в своите отбори, но определено най-големите „печеливши“ на това Световно са Ливърпул и Байерн Мюнхен.

Играчите на „Баварците“ и момчетата на Юрген Клоп не изразходваха прекалено много сили на Световното. Мохамед Салах и Роберто Фирмино изобщо не играха, Дарвин Нунес си тръгна още в груповата фаза, а почти всички играчи на Байерн Мюнхен бяха елиминирани още в груповата фазата на Мондиала.

Това със сигурност ще мотивира играчите и на двата отбора, а почивката, която футболистите получиха, със сигурност ще ги освежи и ще ги направи фаворити за „Ушатата“.