36-ото Световно първенство по художествена гимнастика е едно от най-интригуващите събития в спортния календар на 2018 година. България е домакин на престижния форум, който ще се проведе от 10 до 16 септември в столичната „Арена Армеец“.

Страната ни приема форум от подобен ранг за трети път в историята. За първи път обаче София е домакин. В предишните два случая – през 1969 година и 1987 година – морската столица Варна е арена на красивите съревнования. А спомените ни от тези два турнира са отлични. Те преминават при ярка доминация на българските грации, като съответно през 1969 година Мария Гигова грабва титлата в многобоя, а Нешка Робева остава със сребърния медал. При ансамблите България отново е на върха.

18 години по-късно шампионските емоции отново са присъщи на страната ни. Отново край морето Бианка Панова хвърля публика и съдии в екстаз, обирайки златните отличия в многобоя и финалите на отделните уреда. Тя получава осем максимални оценки при осемте си изигравания, а това ѝ отрежда място в книгата за рекорди на Гинес. Компания на Панова на стълбичката прави друга изтъкната гимнастичка – Адриана Дунавска, която остава със среброто в многобоя.

В 36-о издание на Световното първенство рекорден брой участници ще си оспорват медали в „Арена Армеец“. Над 350 гимнастички от 61 държави ще гонят върха. За първи път грации на Ливан и Пуерто Рико ще се включат в състезание на такова ниво.

А България отново стиска силно палци на своите грации, които са основен претендент за отличията. В индивидуалната надпревара опитната Невяна Владинова, артистичната Катрин Тасева и младата надежда Боряна Калейн ще дадат всичко от себе си за място на почетната стълбичка, докато при ансамблите Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Елена Бинева, Лаура Траатс и Стефани Кирякова за сетен път ще изправят феновете на крака при стремителния си полет към висините.