Желязната лейди на руската художествена гимнастика Ирина Винер заплаши златната медалистка на лента Александра Солдатова с изваждане от надпреварата в многобоя на Световното първенство по художествена гимнастика, която е днес, петък.

Състезанията започват в 14.00 ч., а българските представителки в многобоя са Невяна Владинова и Катрин Тасева. Ще участват най-добре класираните от предните дни 24 гимнастички, но най-много по две от страна. Най-напред ще играе поток "В", а от 17.10 ч. стартира поток "А", в който Невяна Владинова е с номер 5, а Катрин Тасева е с номер 9. Касите в "Арена Армеец" работят до 17.30 ч.

Винер мотивира заплахата си към една от своите водещи грации с това, че въпреки спечеления от нея златен медал на лента в четвъртък, Солдатова не се е представила добре:

 „Сутринта Саша игра прекрасно на лента, но следобед във финала се представи доста по-сковано”, обясни Винер.

Александра Солдатова

източник: LAP.bg

Солдатова получи 18.600 в квалификацията на лента, а на финала – с 1.300 т. по-малко, но това все пак ѝ беше достатъчно да завоюва златото на този уред.

„Тя не направи и половината елементи, заложени в съчетанието на лента. Ако така играе и в многобоя, ще я извадя от състезанието. Да, независимо от спечеления от нея златен медал”, строго заяви Винер по адрес на своята възпитаничка пред rsport.ria.ru.

Илиана Раева и Ирина Винер

източник: www.facebook.com/BGRGfederation

„При нас има любов и светлина и това помогна на Дина Аверина да спечели златния медал на бухалки. Дори с грешка тя успя да постигне оценка от 19.000, защото съдиите видяха, че тя не намали темпото и продължи да се бори до края. Що се отнася до Арина Аверина, тя също представи блестящо своето „Фигаро”, но малко се отпусна на танцовата пътечка и уредът просто падна от нейните ръце”, добави шефът на руската художествена гимнастика Ирина Винер-Усманова.

Русия е абсолютен фаворит и в многобоя за златния медал, като за него от тяхна страна ще се борят Дина Аверина и заплашената с изваждане Александра Солдатова. Все пак руските медии оценяват думите на Винер като мотивационен ход за нейната гимнастичка.