Премиерът Бойко Борисов се срещна в Министерски съвет с председателя на Международната федерация по гимнастика /FIG/ Моринари Ватанабе, който е гост на Световното първенство по художествена гимнастика.

Японецът, който е завършил висшето си образование у нас, поздрави след срещата журналистите в МС на български език и посочи, че срещата му с премиера е преминала много добре, а "българската художествена гимнастика е истинско царство в света на този спорт."

"Щом премиерът оказва такава подкрепа на българските гимнастички, ние също сме длъжни да ги подкрепим”, добави Ватанабе, който изтъкна още, че е добър приятел на страната ни и нежния спорт у нас.

Генералният секретар на FIG Андре Гейсбюлер, президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева, посланикът на Световното първенство Мария Петрова и дългогодишният коментатор на този спорт Вера Маринова също присъстваха на срещата с премиера Бойко Борисов.

"В София нямаше зала. Другата седмица трябва да стане готов “Зимният дворец”, който ремонтирахме. Построихме “Арена Армеец”, обновихме зала “Фестивална“, коментира Борисов. Министър-председателят посочи като добри примери за усилията на правителството в български спорт многофункционалните спортни зали в Русе, Пловдив, Ботевград, Сливница, Шумен и други.

"Правителството подсигури 85 на сто от бюджета за това Световно първенство", посочи Илиана Раева и допълни, че материалната база също е била от голямо значение за домакинството. Освен това, тя припомни: "Г-н Борисов беше човекът, който през 2010 г. ни помогна да намерим спонсор за първата Световна купа”.

Анна Недкова, БФ Художествена гимнастика
16 снимки

Спортният министър Красен Кралев пожела успех на гимнастичките и съобщи, че премиерът е поел ангажимент за финансиране, с което да се разшири базата на националния отбор. Тепърва обаче ще бъде направен проект за това.

"Всеки спорт, който се развива успешно, получава държавна подкрепа", посочи Кралев след срещата.

По отношение на думите на Борисов вчера за финансиране на нов стадион за 100 милиона лева, министърът каза, че съоръжението би могло да бъде изградено за около две години. Тепърва обаче ще се говори за място, което Столичната община да предложи, посочи той.

Босът на ФИГ: България е с огромен принос за художествената гимнастика