Ръководителят на Руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер сподели, че се е учила от български специалисти като Жулиета Шишманова и Нешка Робева и добави, че е канила български специалисти. Тя говори пред българските медии малко, след като грациите на Русия спечелиха първите си медали на Световното първенство в София. Дина и Арина Аверини окупираха първите две места на обръч, а на топка челото бе за Дина Аверина и Александра Солдатова.

Винер коментира, че нейните момичета са показали сложни съчетания и емоция, което им е позволило да заемат най-високите места на почетната.

 „Ние много работим, не работим само върху елементите, работим върху образа. Всяка музика е длъжна да показва спектакъл, за да могат да разберат зрителите и съдиите какъв вид е тази музика. Но това е много сложно - да покажеш спектакъл, а не само набор от интересни елементи. Днес (бел.ред.- вторник) момичетата се представиха много добре, направиха всичко емоционално и се постараха да не изпускат уредите. Александра Солдатова поразява всички с красотата си. Но днес, например, тя толкова се вживя на испанската музика на топка, че закъсня да направи последния елемент, който е със стойност 0.4 точки, иначе тя можеше да е първа", заяви Ирина Винер.

„Конкуренцията расте с всеки ден. В гимнастиката в момента има много интересни елементи, много интересни програми, но искам да пожелая на всички гимнастички, не само да правят интересни елементи, но те да съвпадат с характера на музиката и емоцията. За да бъде всяко изпълнение спектакъл. Ако не се получава така, това не е художествена гимнастика", каза още Винер.

Шефът руската художествена гимнастика подчерта още, че Александра Солдатова и Арина Аверина са пристигнали за Световното в София, след като са се възстановили от контузии.

Ирина Винер

източник: facebook.com/BGRGfederation

 „Когато дойдохме тук, те вече не мислят за травми. Този въпрос остана в миналото. Жалост няма. Спортът това е като джунгла. Оцеляват най-силните. Нашите гимнастички работят с душа. На трибуните нашите фенове са страхотни, това е много приятно", добави Винер.     

   Тя също така коментира и българските грации, които определи като силна конкуренция:

„България е много сериозна конкуренция в индивидуалното. Българската гимнастика винаги се е славила със сложни елементи, интересни. А ние в Русия имахме хореография. Тогава аз казах, че не можем да успеем само с хореография, трябва да правим това, което прави България, трябва да обединим двете неща и тогава се получи тази художествена гимнастика, която ние сега правим. Аз съм се учила от България - от Нешка Робева, от Жулиета Шишманова, чела съм техни книги и съм канила български треньори - като моята приятелка Людмила Димитрова“.

Една от най-влиятелните личности в спорта се изказа ласкаво за организацията на Световното първенство в София:  

„Организацията е невероятна - това е потресаващо красива зала, великолепна организация на транспорта, всеки отбор има свой автобус, храната е страхотна. България приема всички гости на много високо ниво. За това не може да си мечтае нито една друга страна от евросъюза“.