Тя е едно от златните момичета на България, които ни донесоха много поводи за щастие и гордост през годините.

На 36-ото Световно първенство по художествена гимнастика в София Християна Тодорова отново ще е в залата, но този път от другата страна на подиума. А това има и добра страна, защото както казва тя - "този път се чувствам спокойна".

Какво прави днес златното момиче на България, спомня ли си дните на стрес преди първенство и какъв съвет дава на момичетата бъдещи звезди на художествената гимнастика, разказва Християна Тодорова в интервю на Венелина Стоянова за Vesti.bg.

- Хриси, не е далеч времето, в което ти и останалите златни момичета ни донесохте много поводи за радост. Вече предадохте щафетата, как се промени животът ти от този момент досега?

- В началото ми беше много трудно, защото бях свикнала на един много строг режим цели 18 години и изведнъж вече нямаше нужда да го спазвам. Трудно ми беше да свикна с факта, че вече не е задължително да ставам рано и да бъда по цял ден в залата.
Обаче всичко с времето си. Сега живея отново на пълни обороти, но някак по-спокойно и имам време за нещата, за които преди не можех да отделя такова внимание.

Сега съм високо квалифициран международен съдия, завършвам магистратура (спортна журналистика) в Национална спортна академия и съм лице на кампанията "София-Европейска столица на спорта".

- Започна 36-ото Световно първенство по художествена гимнастика, какво е усещането сега, когато си от другата страна?

- Вълнувам се, това ще бъде един голям празник за всички българи, много добра организация ще има и много изненади, които не сме виждали през изминалите години на предишни Световни първенства. Различното от другата страна е, че вече съм много по-спокойна.

- Спомняш ли си за моментите преди големи състезания? Как се справяше със стреса преди старта на Световното, например?

- Разбира се, че си спомням всяко едно нещо, свързано с моята спортна кариера! Много подкрепа намирах в семейството си, в треньорите си и най-вече в останалите момичета. Взаимно си помагахме в тежки ситуации и се подкрепяхме преди старта на всяко състезание, ръка за ръка.
С нас работише и един от най-добрите спортни психолози в България (и не само) - проф.Татяна Янчева, която допринасяше изключително много за нашата стабилна психика и спокойствие по време на състезателния период.

- А как разпускаше след края на състезанието, нещо специално, което си позволяваше заради всички лишения и тренировки?

- Винаги след състезание с моята съотборничка Рени на връщане на летището си купувахме по един голям шоколад "Тоблерон" и го изяждахме за 1-2 дни (смее се). Това ни беше като традиция след почти всяко състезание.

Днес Християна има само един съвет към момичетата от ансамбъла - да бъдат добри и с чисти сърца. Споделя, че не ги познава толкова добре като характери, но е сигурна, че много си прилича в някои отношение поне с една от тях.

За спорта, който взима, но и дава

- Ти се занимаваш с гимнастика още от 4-годишна, сега когато погледнеш назад какво ти отне спортът и в същото време какво ти донесе?

- Всичко ми е дал спортът! Аз съм това, което съм, именно и благодарение на спорта. Спортът е дисциплина, отговорност, организираност и ти изгражда характера до такава степен, че после много трудно може нещо да те бутне. Лишенията се забравят и отминават с времето, волята и силата на характера остават за цял живот!

- Предполагам, че този въпрос ти е задаван често, но наистина ми е интересно кои са били твоите най-трудни моменти като гимнастичка – изпитания, тежки тренировки или твои лични битки, които е трябвало да водиш?

- Тежки тренировки има абсолютно всеки един спортист в спортната си кариера, трудни моменти има всеки един човек на тази земя, както и лични битки, с които трябва да се бори всеки ден. Важното е да успееш да се пребориш и да продължаваш още по-нахъсан и още по-мотивиран. И аз съм имала моменти, в които съм си хвърляла лентата на земята и съм си тръгвала от залата и съм казвала, че повече няма да се върна. Щастлива съм, че всеки път след тези думи аз се връщах! 

Спортът е дал на Християна и още едно семейство. Няма ден, в който златните момичета да не се чуят по телефона, много се обичат и така ще бъде и занапред.

- Ако сега можеш да изминеш същия път дотук, би ли го направила и ако да, все пак има ли нещо, което би променила?

- Бих го минала още 100 пъти без да се замисля и не бих променила нищо. Дори и лошото си има своя чар.

Световното първенство по художествена гимнастика, което се провежда в зала "Арена Армеец", ще приключи на 16 септември. 

Ето и пълната програма за вторник, 11 септември:

10:00-11:59: Индивидуално квалификации, Група C обръч и топка

12:10-13:49: Индивидуално квалификации, Група D обръч и топка

15:15-17:05: Индивидуално квалификации, Група A обръч и топка

17:15-18:54: Индивидуално квалификации, Група B обръч и топка

19:15-20:00: Церемония по откриването

20:00-20:30: Индивидуално финал на обръч

20:35-21:05: Индивидуално финал на топка

21:08-Церемония по награждаването индивидуално обръч

Церемония по награждаването индивидуално топка

ПЪЛНАТА ПРОГРАМА ЗА СВЕТОВНОТО ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ТУК!

Всички новини около престижния форум може да следите със специалната секция на Gong.bg.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.