Фаворитките от Русия получиха най-високи оценки в квалификациите на топка на стартиралото тази сутрин в софийската зала „Арена Армеец“ 36-о Световно първенство по художествена гимнастика. Засега е изминала борбата в два от четирите потока днес.

В първия ден от надпреварата се играят съчетанията на уредите обръч и топка, като всяка една гимнастичка излиза само на по един уред. Съчетанията са включени и в отборната надпревара.

След първите две от общо четирите групи на топка с най-висока оценка е рускинята Александра Солдатова с 20.250 т. Втора остана действащата световна шампионка в многобоя  Дина Аверина с 20.150 т., а трета е нейната сестра-близначка и действаща европейска шампионка Арина Аверина с 20.050 т. Трите рускини бяха подкрепени от мощна агитка от около 200  техни сънародници.

За финала на всеки уред се класират гимнастичките с 8-те най-високи оценки, но най-много по две грации от държава.

След рускините четвърта  в клалификациите на топка се нареди засега израелката Никол Зеликман с оценка 18.950, а нейната сънародничка Линой Ашрам, която е смятана за една от основните конкурентки на рускините, допусна грешка и получи оценка 17.000 на топка, отреждаща й по-задна позиция.

Паралелно с надпреварата на топка върви и квалификацията на обръч, където с най-голям интерес днес се очаква появата на трите български грации. В последния поток – група D, Катрин Тасева, Невяна Владинова и Боряна Калейн ще стартират след 17.10 часа. Днес нашите ще покажат съчетанията си на обръч, като първа на килима ще излезе Боряна Калейн, която е с 12-и стартов номер в потока, следвана от Невяна Владинова с № 14 номер и Катрин Тасева с № 16.

Във вторник пък българките ще играят на топка, а руските гимнастички в индивидуалното ще представят съчетанията си на обръч в квалификациите.

Президентът на БФХГ Илиана Раева връчи подарък на своята колежка  и главен треньор на Русия Ирина Винер по случай празнувания от нея наскоро 70-годишен юбилей.