Организатори на Олимпиадата в Токио 2020 стартираха портал с информация за билети и програма за олимпийските състезания, подготвяйки се за продажба на билети чрез лотария на японските жители. Новият уебсайт предоставя информация за рекордните 339 състезания в 33 различни спорта – като цените варират от най-евтините на стойност 2 500 йени (22 долара) до гръмките 300 000 йени за най-добрите места на церемонията по откриването.

Щастливците, които се сдобият с билети за най-добрите места във финала на 100 м, ще заплатят 130 000 йени. Само половината от всички билети ще бъдат оценени на 8 000 йени или по-малко, акцентираха организатори, а специални билети на стойност 2 020 йени са налични за семейства в Япония с деца, възрастни граждани или хора с увреждания.

Всъщност уебсайтът в момента все още се използва по-скоро за планиране, като билетната лотария за японските жители ще се проведе от 9-28 май. Фенове извън страната ще имат възможността да си закупят билети от 15 юни чрез специалната платформа „Упълномощени търговци на билети“ във всяка страна.

Въпреки това те могат да посещават сайта на английски от днес на https://ticket.tokyo2020.org/?culture=en-us.

Организаторите на Олимпиадата така и не успяха да дадат точен брой на налични билети, след като все още не са ясни някои от конфигурациите на стадионите при оставащи 500 дни до церемонията по откриването. Но те споделиха, че ще бъде близо до първоначално изчислената бройка от 7.8 млн. билета, когато азиатската страна кандидатства за домакинство на Игрите. От тези билети, около 70-80% ще бъдат раздадени на японските жители, а останалите на желаещите от чужбина.

Олимпиадата в Токио 2020 ще се проведе от 24 юли до 9 август. Билети за Параолимпийските игри ще бъдат налични през лятото. /БГНЕС