Рекорд, задържал се близо век, може да бъде подобрен на летните Олимпийски игри в Токио през следващата година. Става дума за рекорда за най-млад британски спортист-участник на лятна Олимпиада, а в ролята на претендент за носител на любопитното постижение е 10-годишната скейтбордистка Скай Браун.

В четвъртък стана ясно, че Браун е  един от едва петимата британски скейтбордисти, които ще получат финансова помощ от местната федерация с цел подготовка за Игрите в Токио. Ако постигне целта си, Скай ще подобри рекорда на плувкинята Марджъри Хинтън, която е на 13 години и 43 дни, когато участва за Великобритания на Игрите в Амстердам през 1928-а година.

Ако бъде селектирана, Браун ще бъде на 12 години и 155 дни в първия ден от състезанията.

"Просто искам да отида и да се забавлявам", споделя Браун, която е родена в Миязаки (Япония) от японска майка и британски баща. "Харесва ми, защото ме кара да се чувствам щастлива и свободна, сякаш мога да правя каквото си искам. Мисля, че момичетата могат да правят каквото правят и момчетата. Защо момчетата получават цялото забавление", пита талантливата скейтбордистка.

Скейтбордът ще дебютира в олимпийската програма именно в Токио, а долна възрастова граница не съществува. Въпреки това, за да си осигури участие Браун трябва да влезе в световния топ 20. Това обаче се счита за постижима цел предвид факта, че наскоро спечели силно състезание в Естония.

Браун отдавна вече е абсолютен хит в интернет, където има много видео клипове с нейни изпълнения. Тя е и победител от миналогодишното издание на "Денсинг старс" за деца в САЩ.

Тя е и най-младият спортист, който има подписан спонсорски договор с гиганта Nike. Браун дори участва в последната кампания на Nike заедно с гимнастичката Симон Байлс и атлетките Кастер Семеня и Дина Ашър-Смит.

Браун, която в момента живее в Япония, вече има 300 хиляди последователи в Instagram и вече мисли как може популярността ѝ да помогне на тези, които имат нужда. При скорошно посещение в Камбоджа с родителите ѝ, тя получи вдъхновение от деца на нейната възраст, които нямат достъп до чиста вода и образование. Затова Скай създаде скейтборд, който бе даден на търг, а получените за него 17 хиляди долара отидоха за нуждаещи се деца в най-бедните райони на света.

"Мечтата ми е да продължа да пътувам по света, да продължа да карам скейт, да продължа да сърфирам и да продължа да бъда дете. Особено искам да ходя в държави с проблеми и да помагам на тези деца."

Със своите желания, с крехката си възраст и с невероятните си способности Скай Браун има потенциалът да бъде една от големите спортни икони в следващите години.

Скай Браун

източник: Gulliver/GettyImages