Женският маратон на Олимпийските игри в Токио 2020 и всички състезания по спортно ходене бяха променени в програмата след противоречивото решение през октомври да преместят дисциплините извън столицата на 800 километра северно в град Сапоро.

Организаторите на Токио 2020 обявиха промяната в графика след разговори с Международния олимпийски комитет (МОК) и Световната лекоатлетическа федерация (ИААФ), за да намалят товара върху Националните олимпийски комитети и атлети, пътуващи до северна Япония.

Това означава, че всички маратони и състезания по спортно ходене ще се проведат в четири последователни дни, от 6-9 август, като маратонът при мъжете остава традиционно за последния ден от Игрите. И двата маратона ще започнат в 07:00 часа местно време (22:00 часа източно европейско време). Женският маратон бе първоначално насрочен за 2 август.

Припомняме, че МОК изненада организаторите на Летните олимпийски игри през октомври, обявайки, че маратонът, едно от най-престижните състезания на Летните олимпийски игри и особено високоценен в Япония, ще се премести в северния японски град Сапоро, за да се избегне най-лошото от екстремните летни температури в Токио.

Температурите в столицата през юли и август, когато градът ще приеме Игрите, редовно надвишават 30 градуса по Целзий с висока влажност, което прибавя към дискомфорта. /БГНЕС