Участниците на Игрите в Токио 2020 през следващото лято няма да имат възможността да се възползват от голяма част от забавленията и лукса, с които са свикнали от предни Олимпиади, обявиха организаторите.

Атлетите ще срещнат стриктни правила в олимпийското село, сред които без късно излизане или ранно прибиране сутрин, без групови събирания, задължителни редовни медицински прегледи и както се надява президентът на МОК Томас Бах - с масови ваксинации.

Причина за всичко това е коронавирусът, който е причина за над милион смъртни случая по цял свят. Организаторите твърдят, че искат да имат възможно най-малък брой спортисти в олимпийското село и заради това всички участници в Токио 2020 ще бъдат окуражавани да напуснат зоната на Игрите ден или най-късно два след края на дисциплината им.

"Колкото по-дълго се задържат в съоръжението, толкова повече рискуваме да имаме проблеми", каза по време на брифинг за Олимпиадата и Параолимпиадата Джон Коутс, който е председател на комисията, следяща подготовката за началото на Токио 2020.

Запитан дали спортистите ще бъдат предупредени да не се разхождат в японската столица, той отговори: "Определено".

През тази седмица Коутс придружи президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах на среща с японския премиер Йошихиде Суга и спонсори на най-значимото спортно събитие. След разговорите с домакините двамата обясниха, че церемонията по откриването ще премине с ограничено присъствие от страна на отборите - само спортисти и по шестима представители на делегациите на държавите-участнички.

"На тази Олимпиада няма да има традиционна церемония, защото иначе рискуваме да имаме проблеми още на старта. Но искам да подчертая, че не искаме да рушим традициите, така че парад ще има за всички активни участници на Игрите", каза той и добави, че има вариант атлетите да получават бързи тестове на влизане в стадиона или дори в тунела./БТА