Участниците в Олимпийските игри в Токио догодина, както и всички фенове, които пристигат от чужбина, вероятно ще бъдат принудени да се подложат на ваксиниране при пристигането си в Япония, за да предпазят японската общественост, заяви в понеделник президентът на МОК Томас Бах след среща с новия премиер Йошихиде Суга.

Това беше и първа среща между Суга и лидера на световното олимпийско движение, както и първа визита за него в Япония след отлагането на Олимпийските игри.
 
"За да защитим хората и от уважение към японския народ, МОК ще положи големи усилия. Така че колкото се може повече хора- състезатели-олимпийци и посетители да пристигнат тук с поставена ваксина, ако дотогава е налична такава", каза Бах.

"Това ни прави уверени, че можем да имаме зрители на стадиона на Олимпиадата през следващата година и те да се радват на безопасна среда."
 
Посещението на Томас Бах продължи два дни и премина доста интензивно, в постоянни срещи и разговори. Целта му беше да бъде убедено японското общество, че Олимпиадата трябва да се проведе и това няма да вдигне риска от разпространение на COVID. Все още обикновените хора в Страната на изгряващото слънце не са напълно сигурни, че е подходящо време за състезания.
 
Иначе Олимпийските игри трябва да стартират на 23-и юли 2021-а година.

Евенуталното въвеждане на ваксина се разглежда като възможно след обявената миналата седмица успешна проба от Pfizer Inc., която може значително да помогне на МОК и на местните власти, за да дадат старт на Олимпийските игри. Напредък има и в бързите тестове.
 
Но някои спортисти и фенове от чужбина са почти сигурни, че ще се противопоставят на всеки натиск за задължително приемане на ваксината. Но Бах намекна по-рано, че може да бъде почти задължително и да се формулира като "олимпийска солидарност".

От друга страна, наскоро Япония проведе бейзболни мачове с близо 30 000 фенове на някои стадиони. Също така се проведе и демонстративен турнир по гимнастика с 22 спортисти, пристигнали от чужбина, на която присъстваха няколко хиляди зрители.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.