Японското правителство няма договорка с Международния олимпийски комитет (МОК) за покриване на допълнителните разходи след пренасрочването на Олимпиадата в Токио от лятото на 2020 година за 2021 година заради пандемията от коронавирус. Това обяви генералният секретар на кабинета Йошихиде Суга.

"Няма такава договорка, що се отнася до допълнителните разходи, свързани с пренасрочването на Игрите. На 16 април при разговорите между Организационния комитет и МОК ние потвърдихме, че всички последствия от преместването на Олимпиадата за догодина, включително и финансовите, са общ проблем. Тогава се разбрахме да направим оценка на щетите и след това да обсъдим въпроса и начина на действие", заяви Суга.

По-рано в официалния сайт на МОК се появи съобщение, в което се казваше, че премиерът на Япония Шиндзо Абе се е съгласил страната да продължи да покрива всички организационни разходи, които са включени в оригиналния договор за провеждането на Олимпиадата през 2020 година, въпреки че състезанията са преместени с година за периода 23 юли - 8 август.

Суга поиска тази информация да бъде премахната от сайта.

Японската агенция Киодо пък обяви, че отлагането на Игрите може да струва до 3 милиарда долара допълнително./БТА