Рекордните 134 кандидатури бяха приети по програма „Спортни таланти“. Това отчетоха организаторите от „Еврофутбол“ и партньорите им от фондация „Работилница за граждански инициативи“ след края на конкурса в понеделник. Все още не е ясно колко от тях ще бъдат допуснати до участие в селекцията, тъй като има такива с непълни документи. Атлетите се борят за финансиране от българския букмейкър на обща стойност 65 000 лева. Броят на проектите е най-големият от трите издания на „Спортни таланти“ досега.

Участниците и тази година са разделени в две възрастови групи: 16 – 20 години и 21- 25 години. 92-ма са кандидатствалите в първата, а 42-ма във втората категория.

В конкурса има представители от 31 вида спорт, като най-многобройни са лекоатлетите – общо 39, следвани от състезателите по таекуондо, които са 8 и от борците – 7 от борба свободен стил и 3-ма от класическа борба. Сред кандидатите има и представители на по-непопулярните дисциплини, като кик бокс и муай тай, скокове на батут, силов трибой, стрелба с лък и други. Четирима спортисти ще се борят за специалната квота за състезатели с увреждания – двама лекоатлети и по един в дисциплините тенис на маса и шоудаун.

София, Плевен и Пловдив излъчиха най-много желаещи за финансиране. Сред спортистите, подали документи за участие в конкурса има и такива от по-малки населени места, като с. Бели Осъм, Волуяк, Балчик и др.

„Еврофутбол“ ще финансира поне 13 от всички кандидати. Крайният брой на спечелилите зависи от стойността на всеки от проектите. Така например миналата година бяха финансирани 24-ма таланти, а за първото издание на конкурса броят им беше 18.

Предстои проектите да бъдат оценени от членовете на Групата на съветниците. В нея влизат над 30 известни родни състезатели, треньори, общественици, както и представители на медийните партньори и организаторите. Всеки един от тях ще даде независимо един от друг своя брой точки на предоставените му проекти. Председател на Групата е управителят на „Еврофутбол” Екатерина Михайлова. Официалното обявяване на спечелилите проекти ще е в края на месеца на специална церемония в София.

И тази година ще има гласуване за „Спортен талант на публиката“. То ще се проведе чрез анкета на сайта www.eurofootball.bg и ще стартира непосредствено след обявяването на резултатите от конкурса.