В неделния ден завърши 49-ото издание на рали Сърбия, пети кръг от българския рали шампионат, както и пети кръг от едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy.

Състезанието беше изпъстрено с невероятни обрати и тежки катастрофи из планинските скатове наград Ужице и беше едно доста тежко и емоционално рали за пилотите.

В едномарковия шампионат на Hyundai в съботния ден имаха доста премеждия по 6-те отсечки, след като дънер много близо до трасето причини повреди на автомобилите, но те бяха бързо поправени от механиците на екипа.

В крайна сметка след 10-те скоростни отсечки Григор Григоров/Даниел Миленков спечелиха успеха, а с това и шампионската титла за 2016, която е и втора за Григоров.

Второто място остана за Симеон Симеонов/Димитър Спасов, а третото място беше за Мирослав Ангелов/ Недялко Сивов.

Четвъртата позиция беше за Христо Геров/Йордан Йорданов. Така и 4-те екипажа на Hyundai завършиха надпреварата, която беше едно изпитание за машини, пилоти и навигатори.

Наставникът на пилотите от едномарковия шампионат Петър Гьошев сподели, че това рали е едно от най-тежките ралита, тъй като е много бързо на тясно трасе, което провокира менията на екипажите, но те се справиха отлично с предизвикателствата пред тях. 

Интересното предстоеше в неделния ден, още в първия етап за деня лидерът в красирането Ал Кетби/Карина Хеперле с Форд Фиеста нацели бетонно колче и прекрати участието си. В следващия етап тежка катастрофа на сръбски екипаж, където в съботния ден проблеми имаха и пилотите на Hyundai доведе до даване на служебно време на всички състезатели, а това се случи и с първия етап, където също пилотите получиха служебно време.

Третият етап за деня беше отменен, а четвъртият беше като парад на автомобилите, след като организаторите прецениха, че има доста публика около трасето и пилотите минаха просто по отсечката.

В крайна сметка Пламен Стайков и Давид Кварацхелияс Митсубиши Лансър спечелиха надпреварата, следвани от Йордан Атанасов/Ангел Башкухайов със същата машина. Третото място остана за сръбски екипаж. 

Интересен факт е, че най-големият сръбски спортен вестник Спортски журнал не беше отделил и 5 реда в неделния си брой за ралито.