Катарецът Насер Ал-Атия (Toyota Gazoo) спечели за пети път Рали Дакар, след като бе над всички в 45-то издание на надпреварата, която завърши днес в Саудитска Арабия. 52-годишният пилот записа втори пореден успех в маратонското състезание в азиатската държава.

Ал-Атия има две победи в Саудитска Арабия и три в Южна Америка. Той ликува през 2011 в Аржентина и Чили, през 2015 в Аржентина, Чили и Боливия и през 2019 в Перу.

Ал-Атия спечели с аванс от 1:18:49 часа спрямо своя преследвач Себастиен Льоб (Франция, Bahrain Raid Xtreme). Бразилецът Лукас Мораеш (Overdrive Racing) остана трети, след като завърши на 1:36:31 часа. За него това бе дебют на Рали Дакар.

В днешния последен етап с дължина от 136 километра най-бърз бе Гюрлен Шишери (Франция, GCK Motorsport), който финишира за 1:09:24 часа. Втори на 1:36 минути остана шведът Матиас Екстрьом (Швеция, Audi Sport), а тройката допълни аржентинецът Себастиан Халперн (Мини), който изостана с 1:53 минути.

Аржентинецът Кевин Бенавидес с KTM спечели изключително драматичното състезание при мотоциклетистите на Рали Дакар. За него това е втора титла в надпреварата, след като преди това ликува през 2021 г.

Преди днешния финален етап с дължина от 136 километра Бенавидес изоставаше с едва 12 секунди от своя съотборник Тоби Прайс, който загуби 55 секунди и така остана втори с 43 секунди зад победителя. Американецът Скайлър Хауис с Husqvarna завърши трети, като изостана с 5:04 минути.

 

БТА / Автор: Боян Денчев