Мартин Сурилов/Здравко Здравков (Citroen C3 Rally2) са лидерите след първия ден на 52-ото издание на рали "България". Екипажът на АСК "МС Моторспорт" достигна до финала с аванс от 23,7 секунди пред Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Skoda Fabia R5 Rally2 evo). На трето място завършиха Симоне Темпестини/Серджу Иту (Porsche 997 RGT).

Битката между Пламен Стайков (Skoda Fabia R5), с навигатор Рафи Кадир, и Мартин Сурилов продължи и през следобедните отсечки. Двамата отново си размениха по една етапна победа, но въпреки усилията си Стайков не успя да детронира Сурилов от върха на класирането.

В последния специален етап за деня, СЕ7 Шемшево 2, Стайков и Кадир получиха повреда в скоростната кутия на своя автомобил и загубиха всякакви шансове за победа в надпреварата.

"Имахме проблеми с превключването на скоростите още при първите два следобедни етапа. В последната отсечка колата започна сама да се изключва от скорост и решихме да спрем. Не знаем какъв е проблемът. Може да е механичен или електрически", коментира Пламен Стайков.

"Наистина много съжалявам за Пламен. Битката ни беше много интересна. Мисля, че това не е начинът, по който трябва да се реши състезанието. Да, знам че това е част от спорта, но съжалявам за това, което им се случи. До преди това всичко се развиваше, както очаквахме. Знаехме, че на места ще сме по-бавни и се опитвахме да намалим разликите. За утре ще преосмислим стратегията си, защото не искаме да печелим състезанието на всяка цена. По-скоро нашата цел е да спечелим шампионата", каза лидерът Мартин Сурилов.

Отпадането на Стайков/Кадир отвори възможност за Мирослав Ангелов/Георги Гаджев да се изкачат напред в класирането. Екипажът на АСК "Престиж" вече заема второ място и успя да запише и първата си етапна победа в състезанието. Симоне Темпестини, който вече има реална възможност да запише първият си подиум в България, достигна до края на деня без проблеми.

Антон Титов/Александър Спиров (Skoda Fabia R5) не настигнаха румънските си съперници, които са недалеч пред тях, и останаха на четвъртото място.

Най-бързият екипаж сред колите с предно задвижване беше този на Никола Мишев/Петър Сивов (Peugeot 208 Rally4). Те успяха да направят аванс от 30,7 секунди към края на деня пред Денис Станчовски/Недялко Сивов (Peugeot 208 R2).

Последният ден от 52-ото рали "България" е с дължина от 54,69 състезателни километра разделени на шест специални отсечки.