Ветеранът Себастиан Ожие (Франция, Тойота) се доближи на крачка от рекордна седма победа в мексиканското състезание от Световния рали шампионат, след като излезе категорично на първото място в деветте съботни етапа.

Осемкратният световен шампион, който тази година кара в избрани състезания за Gazoo Racing, изоставаше с 5.3 секунди срещу лидера от петък Есапека Лапи (Финландия, Хюндай). Той обаче заби автомобила си в електрически стълб в началото на деня и от този момент насетне Ожие бе недостижим за останалите.

Водейки с над половин минута пред съотборника си Елфин Еванс (Великобритания, Тойота) в средата на деня, французинът започна да балансира скоростта си и не допусна грешки с гумите с твърда смес. Така след последния съботен етап "Ел Москито 2" Ожие водеше с 35.8 секунди пред Еванс.

Победата в третия кръг ще бъде особено специална за Ожие, тъй като той дебютира именно в Мексико през 2008.

"Имам добра преднина след този солиден ден. Променихме стратегията ни след катастрофата на Есапека сутринта и не рискувахме, но и така измъкнахме добри времена и увеличихме преднината ни. Утре обаче ни чака дълъг ден и няма място за отпускане", каза той за wrc.com.

Трети в класирането е Тиери Нювил (Белгия, Тойота), а световният шампион Кале Рованперя (Финландия, Тойота) е на четвъртото място. /БТА