Естонецът От Тенак и неговият навигатор в M-Sport Ford - Мартин Ярвеоя, спечелиха Рали Чили от световния шампионат по автомобилизъм за втори пореден път, а Тойота взе титлата при конструкторите.

Тенак излезе на първо място още в петък, изгради стабилна преднина с отлична тактика с гумите и остана начело до последния етап. За това помогна и Теему Сунинен (Финландия,  Hyundai), който катастрофира в последната отсечка и сдаде второто място на съотборника си Тиери Нювил (Белгия, Hyundai). Последният изостана с 42.1 секунди от Тенак.

Катастрофата на Сунинен изкачи съотборниците Елфин Еванс (Великобритания) и Кале Рованперя (Финландия) на трето и четвърто място, което пък бе напълно достатъчно за титла при конструкторите за Toyota Gazoo Racing.

"Горд съм за това, че хвърлените усилия на пилотите и всички в отбора се отплатиха с титлата. Никога не сме я печелили толкова рано и това означава, че работим правилно", заяви директорът на отбора Яри-Мати Латвала.

Класирането на Еванс на трето място запази жива битката за титлата при пилотите. Той намали пасива си от Рованперя на 31 точки преди последните два кръга за годината. / БТА