Испанската легенда в моторните спортове Карлос Сайнс, който кара за отбора на Ауди, поведе при автомобилите в генералното класиране, след като взе втора етапна победа в Рали Дакар, което се провежда в пустинята на Саудитска Арабия. Докато надеждите на катареца Насер Ал Атия изглежда потънаха в пясъчните дюни.

Испанецът Сайнс, трикратен шампион в Рали Дакар, след шестия и най-дълъг 48-часов етап води с 20 минути и 21 секунди пред шведския му съотборник Матиас Екстрьом. А въпросният най-дълъг етап от 549 км беше спечелен от Себастиан Льоб (Франция) от отбора Бахрейн Екстрийм с време от 7 часа, 21 минути и 56 секунди. Етапът беше разделен в два дни – започна вчера и завърши днес.

В момента сме много щастливи. Но оттук нататък има много дълъг път до крайния успех. Всичко е в много начална фаза, пътят към успеха е отворен за много екипажи, заяви 61-годишният Сайнс, чието общо време е 24 часа, 59 минути и 32 секунди. Самият Льоб е на 3-о място в генералното класиране, на 29:31 минути след водача. Той все още няма генерална победа, но на сметката му е и четвъртия етап от тази година.

Ал-Атия, който беше втори в генералното класиране след петия етап, имаше проблеми с управлението на своя Prodrive Hunter след 530 км и трябваше да чака камион за помощ. Катарецът вече беше слязъл на 3-о място след първия полу-етап в четвъртък, но сега е 17-и след края на отсечките днес, изоставайки на 2 часа и 40 минути и с почти нищожни шансове да триумфира в Ралито за шести път и трети пореден.

"В последните 50 км счупихме кормилната система и не можахме да направим нищо, за да го поправим и да продължим. Изчакахме нашият авариен камион да дойде, с тяхна помощ го оправихме и продължихме към финала. Ще се опитаме да наваксаме изоставането в следващите дни и ще видим какво ще стане", разказа катарският пилот. "Ако не стане, ще се подготвяме тук като на тренировка за Световното първенство, а също така ще гледам да помогна някак на Себастиан Льоб".

Любимецът на местните Язид ал Раджхи, който водеше в генералното класиране преди Хроно-етапа, напусна състезанието след катастрофа днес.

Французинът Адриен ван Беверен спечели етапа при мотоциклетистите, докато съотборникът му в Хонда Рики Брабец (САЩ) поведе в генералното класиране. На 2-ата позиция в генералното класиране слезе досегашния водач Рос Бранч (Ботсвана), докато Йоан Бареда напусна състезанието. При камионите на върха е чеха Мартин Мацик с MM TECHNOLOGY, след като спечели и днешния етап.  Преднината на Мацик е повече от час пред Янус ван Кастерен, който победи миналата година.