Французинът Себастиан Ожие с Тойота Ярис отвори разлика от над половин минута след първия състезателен ден на рали Монте Карло, първи кръг в Световния рали шампионат.

Първите осем състезателни отсечки и 145 километра във Френските Алпи бяха преминати от осемкратния световен шампион за 1 час, 26 минути и 39.4 секунди. Ожие спечели четири от шестте етапа в днешния ден, като има аванс от 36.0 секунди пред съотборника си Кале Рованпера. Той задържа темпото от четвъртък, когато взе първите две откриващи отсечки, които го поставиха на първа позиция в класирането за началото на петъчния ден.

Световният шампион за 2022 година Рованпера успя да се изкачи до трета позиция в класирането след петия етап, а след шестия мина и на второ място в класирането. Финландецът започна деня само на 17 секунди зад Ожие, но го завърши на 36, което е все пак е най-малката разлика от лидера.

Трети в класирането на 1.9 секунди зад Рованпера се движи белгиецът Тиери Ньовил с Хонда i20 N.

Британецът Елфин Евънс (Тойота Ярис), който бе втори след двата етапа в четвъртък, трябваше да преодолява технически проблем с двигателя и се свлече до пето място в класирането на 1:02.3 минути зад Ожие. На 8.1 секунди пред него се движи естонецът От Тенак с Форд Пума Рали

"Много съм доволен от представянето си. Ясно беше, че в последния етап имаше рискове за шасито, така че гледах да карам по-спокойно. Щастлив съм, че мога да прибера колата цяла", каза Ожие след края на състезателния ден.

В събота на участниците в рали Монте Карло предстоят нови 111,78 километра, разпределени в шест етапа. Състезанието завършва в неделя с последните четири отсечки.

 

БТА / Автор: Георги Крумов