MAX Sport 1 ще излъчи първото рали за 2023 г., което ще се проведе между 19 и 22 януари в Монте Карло

Световният рали шампионат (FIA World Rally Championship или WRC), най-голямата глобална надпревара в света на моторните спортове, и MAX Sport удължиха своето партньорство за още две години – до края на 2024 г. MAX Sport излъчва всички ралита от календара на WRC от 2020 година насам, когато спортните канали станаха новият дом на Световния рали шампионат в страната.

Календарът на WRC през 2023 г. ще включва 13 старта и ще продължи от януари до ноември. Той ще предложи едно рали в нова дестинация и ще отбележи подновяването на стартовете в сърцето на Северна и Южна Америка. По традиция сезонът ще започне в Монте Карло (19-22 януари), а веднага след това пилотите ще трябва да покажат своите умения по снежните и заледени пътища в Умеа, Швеция (9-12 февруари). Първото състезание ще започне на 19 януари от 21:00 часа и ще се излъчи на живо по MAX Sport 1.

След това Световният рали шампионат ще пътува до южната част на Северна Америка за Рали „Мексико“ в Гуанахуато (16-19 март) и ще се завърне в Европа за първия старт от сезона, който ще се проведе изцяло на асфалт – Рали „Хърватия“ (20-23 април).

Световен рали шампионат

източник: MAX Sport

В средата на сезона ще се проведат Рали „Португалия“ (11-14 май), Рали „Италия“ (1-4 юни), Рали „Сафари“ в Кения (22 -25 юни), Рали „Естония“ (20 – 23 юли), Рали „Финландия“ (3-6 август) и Рали „Акрополис“ в Гърция (7-10 септември).

Заключителната фаза от календара ще започне в Южна Америка на чакъл със завръщането на WRC в Чили за Рали „Консепсион“ (28 септември – 1 октомври) след тригодишно прекъсване. В края на октомври (26-29 октомври), Австрия, Чехия и Германия ще бъдат домакини на Рали „Централна Европа“, а сезонът ще завърши с Рали „Япония“ (16-19 ноември).

Финландският пилот Кале Рованпера и неговият навигатор Йоне Халтунен ще защитават титлата си от миналата година, която спечелиха на Рали „Нова Зенландия“. При конструкторите победител беше Toyota. През сезон 2022 втори бяха Ойт Танак и Мартин Ярвеоя от отбора на Hunday Motorsport.

Световният рали шампионат е важна част от съдържанието на MAX Sport, посветено на моторните, което включва също MotoGP и сериите NASCAR. Феновете на WRC могат да проследят стартовете от шампионата, като се абонират за пакет MAX Sport Plus. Освен моторни спортове, спортните канали MAX Sport предлагат футбол със италианската Серия А, испанската LaLiga, мачовете във вторник от UEFA Шампионска лига, Лига Европа, Лигата на конференциите и двата най-силни клубни турнира на Южна Америка – Копа Либертадорес и Копа Судамерикана. MAX Sport излъчва и тенис турнирите от сериите ATP, Националната баскетболна лига, Евролигата по баскетбол, Диамантената лига, волейболните турнири на FIVB, NHL, NFL, UFC и много други.