Историята на вратаря на Исландия Ханс Халдорсон е повече от любопитна. В момента надеждите на исландските фенове са свързани с него преди осминафиналния мач от Европейското първенство срещу Англия.

Халдорсон извървя пътя от Евровизията през 2012 година до Европейското първенство във Франция четири години по-късно.

Халдорсон играе истински професионален футбол от 2013 година, когато преминава в норвежкия Санднес Улф. Преди това се състезава повече като аматьор в родината си и има само кратък престой през 2012-а в професионалния норвежки Бран, където е взет по спешност заради контузията на Пьотър Лечиевски.

От миналото лято вратарят на националния отбор на Исландия е играч на холандския НЕК Наймеген, въпреки че през пролетта беше преотстъпен в Норвегия на Бодьо Глимт.

Дълго време футболът не е основният начин за препитание на Ханс Халдорсон. Преди да стане професионалист той работи като режисьор на различни видео и рекламни клипове. Вратарят е достатъчно добър в работата си и когато отива в Норвегия, за да стане професионалист, неговият работодател „SagaFilm” обещава да пази мястото му до края на футболната му кариера.

За добрата работа на Халдорсон като режисьор говори и това, че през 2012 година получава правото да направи клипа към песента „Never Forget“ на Грета Саломе и Йонси, с която Исландия се представя на песенния конкурс „Евровизия“ в Азербайджан.

Халдорсон прави своя дебют за националния отбор на Исландия на 27 години. Той застава под рамките на вратата през 2011 година.