Украйна призова гражданите си да не посещават Мондиал 2018 в Русия, предупреждавайки за риск от необосновани арести и агресия, предава Франс прес.

Призивът бе отправен, след като в понеделник съдът в Москва осъди на 12 години затвор украинския журналист Роман Сушченко за шпионаж. 

Сушченко е един от около 70-те украинци, задържани от руските власти по причини, смятани от Киев и правозащитници за политически. 

В свое изявление украинското министерство на външните работи "препоръчва настойчиво на украинските граждани да се въздържат от пътуване в Русия за Световното първенство по футбол".

В изявлението се посочва още, че руските сили за сигурност арестуват, обвиняват в шпионаж и тероризъм и извършват и други провокации срещу украинците.

"С всяко проявление на украинския си произход рискувате да предизвикате агресия от страна на руските запалянковци, повечето от които не крият враждебността си към Украйна", отбелязва министерството.

В Украйна от четири години правителствените сили са в конфликт с проруски сепаратисти, в който са убити над 10 000 души.

Киев и Западът обвиняват Русия, че поддържа военно бунтовниците. Москва отрича това да е истина./БТА