Белгия тръгна с комфортна победа в квалификациите за място на Мондиал 2018. "Червените дяволи" надделяха без особени усилия в гостуването си на Кипър с 3:0 и отрано показаха, че нямат намерение да изпускат инициативата в тази група. 

Големият герой се наричаше Ромелу Лукаку. Нападателят на Евертън се разписа на два пъти за този успех, като и в двата случая беше на точната позиция, за да добави топката в мрежата и така донесе важните три точки на тима си от това неособено леко гостуване. В края се разписа и Яник Ферейра-Караско, но само за да оформи крайния резултат. 

От самото начало на мача белгийците наложиха темпото си. Те имаха много положения в първите минути, но най-чистото от тях беше в 12-та, когато удар на Томас Мюние от около 20-ина метра срещна напречната греда. Но в близост на празна врата беше Лукаку и с глава отбеляза за 1:0. 

Веднага след това кипърците имаха шанс да изравнят, но Пиерос Сотериу с глава стреля от близка дистанция и прати топката над вратата. С това положение обаче на практика се изчерпаха хубавите възможности за домакините в тази битка и инициативата мина изцяло при белгийците. 

Те изпуснаха няколко хубави шанса да удвоят аванса си, но удар на Еден Азар мина на сантиметри встрани от вратата, а след това Кевин де Брюин и Лукаку нямаха необходимата точност на изстрелите си, за да огорчат още веднъж стража на кипърците. Так апочивката дойде само при един гол аванс на фаворитите от Белгия. 

Кипърците опитаха да върнат това попадение в началото на втората част, но удар на Доса Жуниор мина на сантиметри встрани от вратата. За да се стигне до 61-та минута, когато на практика всичко в този мач приключи като интрига. И пак голмайстор беше Ромелу Лукаку. 

Във въпросната ситуация Яник Ферейра-Караско стреля опасно, но кипърският страж изби. Обаче отново на правилното място беше Лукаку и от близка дистанция не сбърка, за да направи 2:0 и да сложи точка на всичко като неяснота около крайния победител в тази битка в Никозия. 

Последваха няколко шанса пред Ян Вертонген и Томас Мюние, но ударите им бяха избивани от стража на Кипър. Така се стигна до 81-та минута, когато беше оформена класиката. Тогава Кевин де Брюин стреля от дистанция, вратарят изби, но Еден Азар овладя и пусна успоредно на голлинията към непокрития Ферейра-Караско и той от два метра не сбърка - 3:0. В края остана време и за дузпа за белгийците, но тя беше аристократично пропиляна от Миши Батшуайи. Так апри този резултат дойде и краят на мача, след което белгийците се поздравиха с важни три точки на старта. 

Но въпреки убедителния успех, те не са лидери на старта в групата си. Временно по голова разлика на върха излезе силният отбор на Босна и Херцеговина, който съсипа в Сараево състава на Естония с 5:0. 

Превъзходството на балканците беше тотално и головете в мрежата на балтийците валяха един след друг. Преди почивката те бяха само два - първо Емир Спахич откри резултата още в 7-та минута, а в 23-та Един Джеко удвои преднината на тима си. Това остави почти никаква интрига за втората част. 

И в нея попаденията бяха оставени за последните 20 минути. Първо Харис Медунянин в 71-та минута оформи класиката, а в 83-та Ведад Ибишевич направи 4:0. В продължението на двубоя Емир Спахич оформи крайния резултат с втория си гол в мача и изведе босненците на върха в групата. 

Третият фаворит в този поток - Гърция - също тръгна с убедителен успех. Но той дойде срещу най-слабия тим в цяла Европа - този на Гибралтар. Южните ни съседи победиха с лекота с 4:1 на неутралния терен в Португалия, макар че имаше моменти на треперене. 

Гърците откриха още в 10-та минута чрез Костас Митроглу, но допуснаха шокиращо изравняване в 26-та минута, когато Лиъм Уокър се разписа за Гибралтар. Но силите на аматьорите от Пиренеите не издържаха и в края на полувремето в мрежата им се изля истински дъжд от голове. 

Всичко почна с автогола на Скот Уайзман в 44-та минута, а в следващата атака Костас Фортунис направи 3:1 и сложи точка на интригата. В следващата минута беше оформен и крайният резултат след попадение на капитана Ваислис Торосидис и след почивката гърците се разхождаха, за да задържат просто преднината си и трите точки.