Някак прибързани ми се сториха анализите, погребващи футболна Европа. Най-вече виждайки подредбата на предстоящите осминафинали на Мондиала. Няма нито един европейски сблъсък! Което отново дава шанс за феноменалното 75% присъствие на тимовете от Стария континет в следващата четвъртфинална фаза! Като сензация би се определило елиминиране на Аржентина от страна на Швейцария - всичко друго е в напълно нормалния ход на нещата.

И Франция да бие Нигерия, Германия пък Алжир, също Холандия - Мексико, Гърция да отстрани Коста Рика, Белгия да отпрати янките. И ето ви масирано евро-присъствие! Тогава пак трябва да обръщаме палачинката. Естествено, много от тези мачове могат да завършат и с неуспех за европейците. Ще видим едва след няколко дни.

Иначе спор няма - голяма част от големите сили на нашия континент разочароваха. Три от националните тимове на четирите водещи шампионата в Европа са аут. Англия, Испания и Италия по различен начин го направиха, но краят при все това е еднакъв. Прибавете към тях и вечно претендиращите за добро представяне Португалия и Русия. Айде за Босна и Хърватия не е чак толкоз драматично. Но акцентираме върху трите големи сили.

Какъвто и алтернативен подход към анализирането да търсим, все ще опрем до основното - умора от тежкия и дълъг сезон, преливаща в тотална апатия по време на мачовете на националния тим. Просто при тези отбори е най-очебийно, макар във всеки друг да има представители на съответните изнурителни първенства. Дори и класиралите се за елиминации Германия и Франция не показаха 100% увереност и свежест в двубоите в групата си.

Реално кои са най-свежи? Холандците с тяхната Ередивизе, която приключи в края на април. Има-няма десетина играчи са от нея в тима на Ван Гаал. Подобен извод ни води към единственото сигурно заключение на този етап: искате да видите Европа откъм най-силната и страна? ОК, изчакайте още 8 години до Мондиала в Катар! Планиран за зимата, за месеците декември или януари, този шампионат ще доведе в Персийския залив най-добрите играчи от Европа в тяхната топ-форма!

Гладни и жадни за футбол, а не уморени и отегчени, чакащи своята заслужена ваканция! Само си припомнете какви битки се случват в Англия по това време? Е, веднъж ще ги пропуснем, за да дадем ход на Световното. Така че, от чисто спортно-техническа гледна точка, то първият истински Мондиал от дълги години насам се очертава в...Катар! Кой, ако не футбола е способен да поднесе подобна ирония...