Само дни ни делят от старта на Мондиал 2014 в Бразилия, което ще прикове погледите на футболните фенове от целия свят.

Бразилия е отличен отбор, но в страната има куп проблеми, а това почти сигурно ще се отрази на организацията на надпреварата.

Ето няколко причини за това Бразилия да не бъде един от най-успешните домакини на събитие от подобен ранг:

1. Протестите - Протестите на бразилците започнаха миналия юни по време на Купата на Конфедерациите, трябваше да стихнат след това, но те не престанаха. В различни митинги и шествия в големите бразилски градове се включиха много хора в над 100 града, а постоянно протестиращите бяха почти 1 милион.

В началото протестите бяха мирни - хората държаха плакати с различни надписи, след което се стигна до опити да се окупират административни сгради, което наложи намесата на органите на реда. В крайна сметка се стигна и до уличен бой, което едва ли е добра реклама за предстоящото събитие.

Протестите на автобусните шофьори в страната също не бива да бъдат пропуснати, а едва ли тези неща ще спрат с магическа пръчица по време на Мондиала.

2. Престъпност - Организираната престъпност в Бразилия е решила да се активизира по време на Мондиала, наркотърговците също няма да спят, а това ще натовари органите на реда да бдят за сигурността на привърженици и отбори по време на надпреварата. 

3. Липса на електроенергия - Бразилските политици открито коментират за проблемите с електроенергията в страната. Стадионите имат генератори и няма да имат проблеми, но например на летището в Рио де Жанейро (градът ще приеме 7 мача, в това число финала) проблемите с тока са напълно възможни. Проблемите идват от това, че Бразилия е силно зависима от хидроенергетиката, а когато периодът е сух, се налага режим на електроподаването.

4. Стадионите - По време на строителните работи на обектите в Бразилия загинаха поне осем работници, а довършителните работи продължават и в момента. На част от съоръженията имаше доста технически проблеми от строежа на покривната конструкция до трасирането на съоръженията за интернет достъпа.

Общата картина не е розова, а инфарструктурата изостава от представите на европейските очаквания. Градовете-домакини не са напълно готови с всичко, което трябва да се направи за старта на Мондиал 2014, а до неговото начало остават малко повече от две седмици. По данни на Bloomberg, Бразилия не успя да се справи с проблемите в туристическия сектор.

В хотелите в Рио де Жанейро легловата база е 55 400 места, а градът се очаква да бъде посетен от поне 300 000 чужденци дошли специално за Мондиала. Разбира се, всеки може да си наеме частна квартира, но тогава се поема риска от евентуални посегателства над парите и ценностите на посетителите.

Така Бразилия ще приеме Мондиала не напълно готова, но дано битките по футболните терени бъдат добри.