Световните футболни финали са събитие, което се чака с месеци от участници, специалисти, фенове, рекламодатели, но Мондиалът не е само ритане на топка. След подобни мероприятия стотици деца избират какви искат да станат. Установено е, че след Световно детските школи набъбват от желаещи в пъти, а така се захранва с таланти бъдещото поколение играчи. Преди и по време на Мондиал има бум на покупки на телевизори, напитки и какво ли още не и бизнесът живва. Да не говорим за спортните стоки. Фенът е готов да плати в пъти повече само и само да облече най-новата и модерна сега екипировка на любимия отбор.

Дамите пък си сверяват часовника дори и гледайки само откриването на форума в Бразилия и виждайки дрешката на Дженифър Лопес. Не случайно миналата седмица Шарбел Зое се прочу още повече като автор на изумруденото блестящо съчетание обвило прелестите на поп дивата.

Но Световното е и още нещо. Покрай мачовете големите национални звезди и фондации дават повече гласност на благотворителни кампании. Последната такава е свързана с най-следеното нещо този месец – топката Бразука. Как една топка може да промени нещата?

31 световни топ-дизайнери включително и такива на висша мода, а и изпълнител като Фарел Уилямс приеха предизвикателството да прекроят официалното кожено кълбо в името на хитроумна благотворителна инициатива. Творенията от Бразука вече се предлагат с глобална он-лайн платформа, а средствата ще бъдат инвестирани за подобряване условията на живот на децата в бразилските градове и повишаване нивото им на образование. И името на проекта говори сам по себе си – „Make Kids Happy”.

Да, една топка може да бъде много повече от кълбото, което гонят 22-мата на терена. Бразуката може да направи света поне на някой по-добър. За това свидетелстват и двамата дизайнери Доменико Долче и Стефано Габана, които не само сътвориха екипите на италианския национален отбор, но и претвориха топката по свои си начин в очакване на хиляди долари за благотворителната инициатива. А футболът може да бъде описан и по по-различен начин от такива дизайнери с думите: „Нашата топка комбинира елегантността от ръчно изрисуваните точки от якето на Меси с характерните нотки на мрежата на сицилиански рибар. Събрахме заедно два свята, които са много специални за нас: футбол и земята, която никога няма да спре да ни вдъхновява. Надяваме се, че тази инициатива и тази топка ще помогне на много бразилски деца”.

В средата на следващия месец ще стане ясно колко пари са събрани за бразилчетата, но едно е сигурно – тази инициатива на фона на Мондиала ще бъде успешна. Една топка може да направи света по-щастлив! А и къде другаде да бъде направено подобно нещо, ако не в Бразилия, че нали казват - там децата „се раждат с топка в крака”.