8 юли 2014 година – след време ще забравите тази дата, но няма да забравите това, което се случи на нея. Германия победи Бразилия със 7:1 на полуфинал на Световно първенство в Бразилия! Да, това наистина се случи!

Мачове минават и си заминават, а повечето тотално избледняват от съзнанието ни. С този обаче случаят няма да е такъв, убеден съм.

Ще минат много години и ще си спомняме всички детайли от този ден, от случилото се преди и по време на мача. И след 30 години ще го коментираме с приятели, ще разказваме за него на деца и внуци. Така става с великите мачове. Така дядо ми ми е разказвал как е слушал по радиото „Чудото от Берн“, когато Германия побеждава великата Унгария с 3:2 на финала през 1954. Така баща ми е разказвал за хеттрика на Паоло Роси срещу Бразилия през 1982 година. Е, аз ще разказвам за градушката, за липсата на ток до 15 минути преди началото на мача (както и за малко по време на мача) и най-вече за случилото се на „Ещадио Минейрао“.

Няма да се впускам в обстойни анализи. Тяхното време е след края на Мондиала. Няма как обаче и да не коментираме това 7:1, случило се в Бело Оризонте. Истината е, че Бразилия играеше слабо от самото начало на Световното, от онзи мач с Хърватия и измислената дузпа, дадена от Юичи Нишимура. До този момент все пак бразилците се измъкваха, благодарение най-вече на Неймар и на публиката. Срещу Германия обаче нямаше какво да спаси „кариоките“ и силно се съмнявам, че изходът на срещата щеше да беше по-различен с Неймар на терена.

До момента немската машина играеше пестеливо, само подгряваше двигателя, че даже се стигна и до продължения срещу Алжир. На „Минейрао“ обаче прошка нямаше. Германия излезе в четвъртия си пореден полуфинал на Световни първенства (рекорд) без капка притеснение от домакините и изигра един перфектен мач. Момчетата на Йоги Льов използваха грешките на съперника, вкараха два бързи гола чрез Мюлер и рекордьора Клозе, а след това просто се възползваха максимално от тоталния шок сред бразилците и за няколко минути нокаутираха съперника си толкова мощно, че и феновете на Германия се чудеха, дали това наистина се случва. До края мачът се доиграваше, но и лежерната игра на немците бе достатъчна за още два гола.

Германия спечели симпатиите даже на бразилските фенове, а и няма как да е иначе – те играят атрактивен и техничен футбол, имат отлични изпълнители и са толкова далеч от определението „ботушари“, колкото и Бразилия от финала на Световното. Льов като че ли успя да реализира идеята си – да направи смесица между перфектното владение на топката на Байерн с пресата и бързата смяна на темпото на Борусия Дортмунд.

Голямата цел обаче не се изчерпва с това, не се изчерпва и с разгрома над Бразилия. Тя е ясна – първа световна титла от 1990 година насам. А както Тони Кроос каза – за победа на полуфинала не дават титла.

Със сигурност немците не са били по-близо до титлата в последните 24 години. Случилото се на полуфинала е колкото плюс, толкова и минус. Който и да е противникът на финала, Бундестима ще бъде считан за супер фаворит и всички ще очакват титла, така че за тях остава бързо да забравят мача с Бразилия и да се подготвят за финала, защото той започва от 0:0...

Каквото и да стане в битката за трофея обаче, едно е сигурно е - този луд, луд полуфинал ще остане за вечността чрез спомените ни за него, които няма да избледнеят дълги години.