Министърът на младежта и спорта - Красен Кралев очаква българските спортисти да спечелят 55-57 квоти за Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

“Имаме напредък в това отношение. Надявам се на по-голям брой състезатели в сравнение с Игрите в Рио де Жанейро. Естествено, че с това се повишават и очакванията към спечелването на медали в Япония”, заяви в предаването “Тази сутрин” на БТВ министър Кралев.

“Очаквам четири спорта, които не излъчиха участници в Рио де Жанейро, да имат такива в Токио през 2020 г. Това са спортната гимнастика, карате, вдигане на тежести и таекуондо”, допълни Кралев.

“Имаме основания за оптимизъм след спечелените медали в олимпийски дисциплини. Тези състезатели могат да ни донесат успехи в Токио”, заяви Красен Кралев.

Според него някои български спортисти са били лишени от отличия или възможността да спечелят медали с по-благороден цвят заради съдийски решения.

“Надявам се по време на Олимпийските игри да имаме по-обективно съдийство”, обяви той.

Министър Кралев отличи лекоатлетката Ивет Лалова и я даде като пример за шампионско дълголетие.

“Тя е фантастична жена. Ивет е отличен пример за подрастващите как трябва да се защитава собствената чест и честта на България на големите международни форуми. Това, че вече 15 години е сред най-големите имена на спринта я прави изключително уважавана от всички”, заяви Кралев.

Ивет Лалова ще има възможност да участва на Олимпийските игри. Лекоатлетката има покрити нормативи на 100 и на 200 метра.

По отношение на повдигнатата тема за клубове-фантоми, които членуват в Българската федерация по вдигане на тежести, Красен Кралев заяви, че всички федерации ще бъдат изчистени от подобни членове, след като приключи пререгистрирането на клубовете. Срокът за това е до края на годината, както е записано в новия Закон за физическото възпитание и спорта.

„Въпреки проблемите, трябва да похвалим ръководството на БФВТ, защото щангистите ни във всички възрастови групи се нареждат на второ място по спечелени медали заедно с бокса след борбата“, заяви Кралев.

Министърът отново взе отношение по въпроса с починалия в Албания български боксьор Борис Станчов.

“Ясно е, че това е тежка криминална проява – крадене на чужда самоличност. Оттук нататък трябва да се установи кои са замесени. Взели сме мерки и ще бъде затегнат режимът за лицензиране на състезателите. Това е прецедент, а не е практика в България. От това, което знаем до момента е, че е направена пълна проверка на лицензирането на всички професионални боксьори. Остава да се изясни има ли замесено медицинско лице, защото все пак има издадени документи, с които този боксьор участва в състезанието. Много е важна и експертизата на химическия състав на кръвта, който трябва да дойде от Албания, за да разберем дали са ползвани забранени субстанции”, коментира Кралев.

Следващата седмица в Букурещ Красен Кралев ще се срещне с колегите си от Румъния, Гърция и Сърбия. Те ще обсъдят отново кандидатурата на страните от балканския регион за домакинство на Световно или Европейско първенство по футбол.

“Според мен шансовете ни за Европейско през 2028 или 2032 са доста по-големи. Ще настоявам да се фокусираме върху кандидатура за континентален шампионат”, заяви министърът на младежта и спорта.

Красен Кралев коментира и решението на Българският футболен съюз да не акредитира журналисти от БТВ за предстоящата европейска квалификация между националните отбори на България и Англия на стадион “Васил Левски”.

Трябва да има еднакво отношение към всички медии. Знаете, че вие имате за задача да показвате слабости в дейността на публичните хора и на тези, които се занимават с обществена дейност. Смятам, че не е правилно, но няма как да въздействам на федерациите”, каза Кралев.