Треньорът на Борислав Георгиев на новата олимпийска шампионка по бокс в категория до 51 килограма Стойка Кръстева, беше изключително развълнуван от успеха на възпитаничката си. Той изтъкна, че това е първо олимпийско злато за България от 25 години след Даниел Петров в Атланта 1996, като допълни, че за него сега е момента 35-годишната Кръстева да се откаже от състезателния спорт.

Liubomir Asenov / LAP.bg
32 снимки

"Честито на цяла България, защото българският бокс не е имал златен медал от 1996 година. От Даниел Петров насам имаше доста голяма суша"

Той смята, че Кръстева трябва да спре с активния спорт, въпреки че самата състезателка не пожела да коментира въпроса за продължаването на активната си кариера.

"Доста големи спортисти и боксьори продължиха след техния пик и това им беше грешката. Мисля, че сега е нейният момент да се откаже, за да остане най-великата в историята. Няма нужда да повтаря грешката на други велики боксьори, без да цитирам имена, които са стигнали този пик, но продължават и след това ги бият на републикански първенства. Мисля, че сега тя заслужено трябва да се оттегли, да закачи ръкавиците на пирона и да се захване треньорска работа. За мен беше чест да работя със Стойка Кръстева. Тя е изключителен човек, добър и честен, което е най-важното. Това, че тя веднага ми даде медала, е всичко. Може би заради този момент си заслужаваше тази година и половина лишения", каза Георгиев.

БОК, Костадин Андонов, StartPhoto
33 снимки

За него най-тежката среща в олимпийския турнир е била в първия кръг срещу Ти Там Нгуйен (Виетнам).

"За мен първата противничка беше най-сериозната. Преди да дойдем тук огледахме всичките 26 опонентки. От тях бяхме набелязали 7-8, които са доста трудни и се надявахме да не ни се паднат в първия мач. За съжаление в нашия поток от тях бяха шест. Жребият ни беше изключително тежък, но не сме говорили предварително, защото е по-правилно да говорим на ринга, без гръмки интервюта, гръмки изказвания и големи надежди. Искахме да свършим работата. Тренирахме и мечтаехме само за титла", каза Георгиев.

"Визирайки виетнамката, тя не играе на всички първенства, но там, където участва е супер силна. Тя има 7-8 професионални мача, бивша лекоатлетка и е изключително труден противник. Тя както играе силна напред, така играе и на контра. По-висока е, обратен гард, невероятни крака, агресивни, едно улично куче така да се каже. Просто всичко възможно най-лошо, което можеше да ти се падне. За мен тя беше най-сериозната противничка. Преодолявайки виетнамката, казах на Стойка, че ако стигнем до медалите и титлата ще бъде наша. Ние през цялото време сме се готвили за най-добрите и само и единствено за титлата. Не сме се надявали някой слаб, да се мушнем в медалите", добави специалистът.

Специално за финала Георгиев не е имал съмнение за успеха.

"Друг на мое място не би я хвърлил във финала да се сбие, но аз бях сигурен в нейните възможности, а и знаех пропуските на туркинята. Знам, че ако има пространство, тя е изключително бърза и силна, ако се разиграе и й се даде фронт на атаката започва да играе със самочувствие. Това прави впечатление на съдиите. Затова нашата работа беше да я пресираме от началото с удари в тялото и с постоянна дясна предна ръка. Гледали сме над 20 нейни мача и тя получава удари от дясната ръка. Така че, от първия гонг нашата тактика беше да използваме десни удари, сменяйки височината и пълната преса мисля, че взехме мача още в първия рунд, пречупихме я. Стойка е най-добрата състезателка, която съм тренирал. Тя е изключителен човек, една истинска българка и пример за всички български спортисти с нейния непреклонен български дух и борбеност", каза Георгиев.

Той разкри и любопитен момент от подготовката на Кръстева, която е трябвало да остане под 14-дневна домашна карантина след завръщането си от прекратената заради пандемията от коронавирус олимпийска квалификация в Лондон. Тогава, за да тренира, те пренасят голяма част от уредите от залата в дома й.

"Тя не спря да тренира след Лондон. Изпразни си половината апартамент, за да може да се готви в една стая и да поддържа форма, защото не се знаеше кога ще продължи квалификацията. То се оказа, че трябва да чакаме една година. Това малко ни обърка кога да бъдем в пика, но излизайки датата за квалификацията, си подредихме нещата правилно и мисля, че нещата се случиха. Като цяло подготовката беше изключително тежка и изпълнена доста въпросителни с оглед на това, че постоянно се сменяше датата на квалификацията, не се знаеше дали ще има световна квалификация. В нея нямахме право на грешка",заяви Георгиев.

Той посвети отличието на семейството си.

"За да получиш нещо голямо в живота, трябва да се лишиш от нещо голямо. Аз се лиших от семейството ми. Имам бебенце на 40 дни, което съм виждам само веднъж Гергана се казва. Жена ми Виви през цялата й бременност почти не съм бил до нея. Обещах на децата, на сина ми Христо и на дъщеря ми Ивана", каза Георгиев.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.