Станимира Петрова ще има честта да открие българското участие на ринга в Токио 2020. Двукратната европейска шампионка, носителка на световна титла и златен медал от Европейските игри в Минск 2019, ще участва на своята втора Олимпиада. Тя е готова да допълни богатата си колекция от отличия и да вземе онова, което не успя да спечели в Рио де Жанейро 2016. В категория до 57 килограма Станимира ще се качи на ринга още на 24 юли, ден след официалното откриване. Ето какво каза тя пред сайта на БФ Бокс по този повод.
 
- Станимира, утре пътувате за Токио, на практика не остана никакво време. Готова ли си за предизвикателството?
 
- Чувствам се добре, смятам че съм готова и подготвена. Засега съм спокойна, няма голямо напрежение. Може би ще се появи като пристигнем там и започне състезанието. Надявам се, че тази Олимпиада ще е моята. Искам да играя добре и да бъда доволна от себе си. Продължавам да тренирам до последно, програмата е една и съща.
 
- Успя ли да изпълниш плана си на 100 процента преди Игрите?
 
- Смятам, че да. Каквото се изисква от мен и целите, които съм си поставила, съм ги постигнала. Трябва да успея и там. Искам да съм спокойна и да покажа онова, което наистина мога. Това е и основната цел за Игрите – да се отпусна на ринга, да  създам удоволствие за себе си и за всички които гледат.
 
- Надяваме се, че това ще донесе и медал, нали така?
 
- Да, така е. Мечтая си за медал, но каквото е писано, това ще стане.

Станимира Петрова

източник: БФБокс

- Ти откриваш първа програмата за българския бокс. Това създава ли допълнително напрежение у теб?
 
- Не, дори се радвам, че започвам първа. Моят финал е и най-рано от всички, на 3 август, така че е по-добре да няма много време, в което да чакам. Това води до допълнително напрежение и изнервяне. Най-добре е да отидем и по-бързо да си свършим работата. Във форма съм и нямам търпение да чуя първия гонг.
 
- Притесняваш ли се от жребия и има ли съперници, които не искаш да срещнеш?
 
- Аз няма да съм сред поставените, така че изобщо не мисля за това. Нямам притеснения и претенции. Всички са добри, не бих казала, че има някоя, която да си пожелая да срещна, или пък да избегна. С която се падна, с нея ще играя.
 
- Какви са очакванията ти за самата Олимпиада, предвид че тя се очертава да е много по-различна от Игрите в Рио, на които участва?
 
- Това, което чета и виждам, че ни очаква, определено ще е много по-различно. Може би е неприятно, че няма да има публика. От друга страна, не очаквах да дойдат и много българи по трибуните в Япония, така че може и да е по-добре за нас. Защото само на противниците щеше да има фенове (смее се). Ще има много ограничения, като цяло постоянно ще сме затворени, но в крайна сметка ние сме там, за да си свършим работата, не сме отишли на почивка. Останалото не ми прави впечатление.