Българският национал Даниел Асенов записа убедителна победа в първия си мач на боксовия олимпийски турнир в Токио. В категория до 52 кг нашето момче буквално отнесе Козмин-Петре Гирлеану от Румъния.

Тодор Шабански
4 снимки

Сблъсъкът не беше решен в трите рунда, но в крайна сметка съдиите бяха единодушни и дадоха победа за Асенов с 5:0 гласа (30:27, 30:27, 29:28, 29:28, 29:28).

Liubomir Asenov / LAP.bg
15 снимки

Асенов беше много активен в началото като правеше отлични комбинации с десни и леви крошета. Той контролираше с лекота двубоя, бързо сменяше дистанциите, като накрая също се отчете с две леви крошета и ляв ъперкът. Румънецът успя да нанесе два поредни удара минута преди края, но и петимата съдии отсъдиха 10-9 в полза на Тайсъна.

Втората част започна по-добре за българина, който изчакваше в близкия бой съперникът да отвори гарда си, след което нанесе бързи удари. Успешно беше лявото му кроше. Той получи няколко десни крошета, плюс хубав десен прав в лицето. Гирлеану изглежда целеше да играе на близка дистанция и успя да убеди двама от съдиите, че е спечелил рунда, но другите трима все пак дадоха гласовете за Асенов – 10:9.

В третия рунд българинът намали темпото, докато румънецът трябваше да бъде по-безразсъден, което се оказа добре за Асенов. Българинът продължаваше да нанася добри крошета и дори четворни комбинации.

В крайна сметка и четирима съдии бяха единодушни, като отсъдиха в негова полза - 5:0. Така той записа убедителен успех на старта в Токио 2020 и се класира за 1/8-финалите, където ще срещне испанеца Габриел Ескобар Маскунано, а битката ще се проведе на 31 юли от 11:30 часа. Габриел Ескобар Маскунано елиминира аржентинеца Рамон Никанор Кирога с единодушно съдийско решение - 30:27, 29:28, 29:28, 30:27, 30:27.

Даниел Асенов Токио 2020

източник: Media Bulgarian Boxing