България записа най-доброто си представяне на Олимпийските игри за XXI век по времена големия форум в Токио тази година. Страната ни завоюва общо шест медала (3 златни, 1 сребърно и 2 бронзови), което ѝ отреди 30-о място в класирането по отличия.

Златните медали отидоха при Ивет Горанова (карате), Стойка Кръстева (бокс) и Златните момичета от ансамбъла по художествена гимнастика - Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова. Антоанета Костадинова взе сребро в стрелбата, а двете ни боркини Тайбе Юсеин и Евелина Николова спечелиха по един бронзов медал.

Liubomir Asenov / LAP.bg
86 снимки

Както е известно, те ще получат премии от Министерството на младежта и спорта за своите успехи на Игрите в Токио. Размерите на паричните суми са описани в Наредба №5 от 29 октомври 2019 година, която регулира критериите, условията и реда за награждаване на спортистите, треньори и длъжностни лица. Тя е издадена от тогавашния министър на младежта и спорта Красен Кралев.

Според наредбата олимпийски шампион получава премия от 250 000 лева, среброто гарантира 200 000 лева, а бронзовият медал – 150 000 лева. Предвидени са и парични награди за спортистите, заели място в първата осмица на олимпийски игри. Това означава, че паричен бонус ще вземат още гимнастичката Боряна Калейн, плувецът Йосиф Миладинов, щангистите Божидар Андреев и Христо Христов, както и борците Кирил Милов, Миглена Селишка и Георги Вангелов.

БОК, Костадин Андонов, StartPhoto
33 снимки

Сега остава само да се разпределят бонусите в отборните спортове. Това касае единствено ансамбъла ни по художествена гимнастика. Той е предвиден в наредбата, където е записано следното:

„при колективните спортове наградата на всеки спортист от отбора се определя, както следва: а) за 70 % от състава на отбора - до 90 % от максималния размер; б) за 30 % от състава на отбора - до 50 % от максималния размер. Така разпределението на премията зависи напълно от Българската федерация по художествена гимнастика“.

6 снимки

Любопитна подробност обаче е, че българските олимпийски медалисти ще вземат по-големи премии от своите съперници от страни като САЩ, Франция, Германия и Испания. Великобритания, Норвегия и Швеция пък въобще не плащат парични бонуси за олимпийски отличия.

Американците, които завоюваха общо 113 медала (39 златни, 41 сребърни и 33 бронзови) и оглавиха класирането по спечелени отличия, ще дадат по 37 500 долара за злато, 22 500 за сребро и 15 000 долара за бронз. Преди олимпийските игри Френският олимпийски комитет обяви, че шампионите ще получат по 65 000 евро, сребърните медалисти ще вземат по 25 000, а бронзовите – по 15 000. Испания пък дава 94 000 евро за златен медал, а германските олимпийски шампиони ще получат по 18 500 евро.

Най-голямата премия за олимпийско злато бяха заявили от Сингапур.  Оттам бяха предвидили по 738 000 долара на човек. Страната обаче така и не успя да стигне до медал в Токио. Други азиатски държави, като Тайван, Индонезия, Хонконг и Бангладеш бяха обявили парични бонуси между 300 000 и 716 000 долара. Тайван спечели общо 12 медала (2 златни, 4 сребърни и 6 бронзови). Индонезия има едва едно златно, едно сребърно и три бронзови отличия. Хонконг завърши Олимпиадата с един златен, два сребърни и три бронзови медали, докато Бангладеш остана без шампиони.

БОК, Костадин Андонов, Start-Photo
11 снимки

В Италия пък бяха предвидили по 179 000 евро за всеки един донесъл златен медал. Страната спечели 10 такива, като добави още 10 сребърни и 20 бронзови медала, което ѝ отреди десето място в крайното класиране.

В топ 10 на най-добре платените нации е и Косово, където са предвидени 100 000 евро за злато, 60 000 евро за сребро и 40 000 евро за бронз. В страната се завърнаха с два златни медала от джудото.