Промяна в броя на чужденците в българските баскетболни отбори, или по-скоро - в броя на българите, които трябва да са на терена - надали ще има в скоро време. Това стана ясно след заседанието на Управителния съвет на БФ Баскетбол. Темата, която се бистри почти непрестанно, бе засегната и този път, като президентът на федерацията Георги Глушков сподели мнение, че всъщност, играчите, които са част от плановете на националния отбор, имат доста записани минути през изминалия сезон.

"Засегнахме и въпроса за многото чужденци. Затова си направих труда да извадя минутите на момчетата, които играят в НБЛ, и се оказа, че играят по над 20 минути. Има едно-две, които имат 17-19 минути игрално време, от тези, които ни интересуват. Има и такива, които обаче са 10-12-ти човек в своите отбори, и при тях, дори и при по-малко чужденци, пак няма да играят повече," заяви Глушков.

Все пак, вариант за промяна може тепърва да бъде обсъждан: "Искаме да чуем мнението на собствениците. Винаги сме приемали компромисен вариант. Дори тази година, българите играха достатъчно, и аз съм доволен, че играха в конкурентна среда, и израснаха покрай чужденците. Но въпросът ще се обсъжда."

Относно чужденците в националния тим, натурализираните състезатели, шефът на БФБ продължи: "Брандън Хийт е супер играч, и винаги може да стане част от националния. Но Станимир Маринов показва много, и тепърва ще се развива. От друга страна Ники Върбанов има проблеми с кръста, и затова е риск. Сложно е, много е сложно. Водени са преговори с Джоуи Дорси (центъра на Барселона), но те нямат желание. Аз искам първо българите да мотивирам. От сърце желая Ники Върбанов и Христо Захариев например да се изправят и да се покажат в Европа."

За вариантите за националния отбор и домакинство на квалификациите, са били заявени залите в Самоков и "Универсиада" в София. Причината - преди мач №5 от полуфиналите на НБЛ между Балкан и Левски, кметът на Ботевград Георги Георгиев е обявил, че мач няма да се играе.

"Георги Младенов има моята безрезервна подкрепа, за всичко, което реши. Единственото, което искам, е да си оставят сърцето на терена," завърши Глушков, запитан дали, ако Младенов реши да играе само с българи, и да не вика натурализиран състезател, федерацията застава зад него.