България научи окончателните си 12 съперника при мъжете и при жените, срещу които ще играе в Лигата на нациите през 2024 г. Шестото издание на турнира е последен шанс за някои отбори, включително българските, да спечелят олимпийска квота за Игрите в Париж. Пет места ще бъдат разиграни.

По-рано през седмицата от Международната волейболна федерация (FIVB) обявиха континентите, държавите и част от градовете, които ще приемат предварителните групи и финалите догодина. Също така бе направена предварителна разбивка на групите.

От съперниците, които се паднаха на мъжкия ни тим, отпадна единствено Сърбия. Докато жените избегнаха Канада, Турция и сребърните медалисти от Световното първенство – Полша. От FIVB направиха промени и по отношение на домакинствата, като турският курорт Анталия, където трябваше да стартират мъжкият и женският ни отбор, засега няма да приеме срещите от VNL 2024.

Според регламента отборите ще играят 12 мача - 3 групи по 4 срещи. След провеждането им седемте най-добри тима в крайното класиране от всеки пол ще се класират за финалите във VNL, както и страните домакини. Заключителният етап при дамите е между 20-23 юни, а при мъжете 27-30 юни. Датите са съобразени и със старта на Летните олимпийски игри в Париж.

Групи на мъжкия национален отбор на България – VNL 2024:

Първа седмица (21-26 май) - Турция: САЩ, Канада, Нидерландия и Франция;

Втора седмица (4-9 юни) – Япония: Полша, Словения, Германия и Иран;

Трета седмица (18-23 юни) – Любляна, Словения: Куба, Турция, Италия и Аржентина

Групи на женския национален отбор на България – VNL 2024:

Първа седмица (14-19 май) - Турция: Нидерландия, Италия, Франция и Япония;

Втора седмица (28 май-2 юни) – Арлингтън, САЩ: САЩ, Сърбия, Германия, Корея;

Трета седмица (11-16 юни) – Хонг Конг, Китай: Тайланд, Доминиканска Република, Китай и Бразилия.