Оставката на генералния мениджър на Националната баскетболна лига Иван Ценов, депозирана по време на финалите в мъжкото първенство, не бе приета от членовете на Управителния съвет на БФБ.

По време на заседанието на ръководните фактори, бяха разисквани два модела за съществуване на Националната баскетболна лига - самоуправление на клубовете, и тотално разделение с федерацията; или продължаването по досегашната схема, с Ценов като генерален мениджър.

Припомняме, че Иван Ценов си подаде оставката преди Мач №3 от финалната серия между Левски и Лукойл Академик, заради непрекъснатите грозни инциденти в баскетболните среди. Към момента неговият договор е изтекъл, а клубовете ще дадат своите предложения по въпросите със съществуването на НБЛ в следващите седмици, и ще има нов Управителен съвет. "Поставиха се доста въпроси. Резултатите са и хубави, има пикове в посещаемостта на мачовете," заяви президентът на БФБ Георги Глушков.

"Всички са убедени, че Иван Ценов е човекът, който трябва да ръководи Лигата. Ще се съберем и със собствениците. Тук имаше и сега от тях, и те искат да има ясни правила, да знаят - Лигата дали е самостоятелна или не. Дори да е самостоятелна Лигата, има неща, които продължават да се определят и съобразяват от федерацията - календар, брой чужденците..."

"Антагонизмът през този сезон бе над всичко. Но за мен, спортно-технически, мачовете от финалната серия бяха прекрасни. Така завършваме тази година, с надежда, това, което е било добро, позитивно, от Лигата, да се запази," добави той.

"Не искаме наказанията да са фактор, след който да се твърди, че федерацията се издържа от глобите. Затова в следващото първенство ще има драстични промени на наказания. Ще има дисквалификации и сериозни глоби," обясни още Глушков.